Izbor je na vama

Tip kože bira i kremu za sunčanje: Hranljivi, masni ili parfemisani losioni?

Veoma je bitno da za masnu kožu ne izaberete ulja, a za suvu parfemisane proizvode
Nega
16:20h Autor:
Tip kože bira i kremu za sunčanje: Hranljivi, masni ili parfemisani losioni?
Foto: Shutterstok

Kreme za sunčanje na bazi cinkovog oksida i titanijevog dioksida sprečavaju da štetno UV zračenje prodre u kožu, prouzrokuje bore, tamne mrlje i karcinom. One odbijaju UVA i UVB zrake, dok ih kreme sa avobenzonom upijaju.

Cinkov oksid laganije je teksture i odličan kao podloga za mejkap, dok titanijev dioksid jače štiti od sunca i pogodniji je za plažu. Koža je svaki dan izložena UVA i UVB zracima čak i kad je oblačno, pa se preporučuje da se koristi sa kremom sa zaštitnim faktorom svaki dan.

Međutim kod izbora važno je pripaziti na tip kože.

Masna koža

Ne podnosi ulja! Najbolje joj odgovaraju kreme za sunčanje bez ulja. Kreme sa uljima preteške su za masnu kožu i mogu začepiti pore te prouzrokovati akne. Vodootporne kreme, kreme otporne na znojenje i one koje sadrže pčelinji vosak najbolje je izbegavati. Bolji izbor su kreme na bazi cinkova oksida koje pružaju dobru zaštiti i deluju protivupalno što znači da su odlične za kožu sklonu aknama. Umesto losiona bolji izbor su gel kreme.

Mešovita koža

Traži prozračne formule s aloa verom. Ovom tipu kože odgovaraju prozračne formule na bazi cinkova oksida i titanijeva dioksida koje ne opterećuju masnije T zonu. Odličan izbor su losioni koji sadrže mlečnu kiselinu i aloe veru, one uravnotežuju pH i hrane kožu. Preporučuje se da se koristiti gel kreme umesto losiona jer se brzo upijaju i ne stvaraju masni površinski sloj.

Suva koža

Trebaju joj hranljive kreme bez parfema. Ona je najosetljivija na sunčevo zračenje i traži drugačiju njegu. Kreme trebaju biti hranljive, bez dodatnih parfema i mirisa jer oni mogu nadražiti i isušiti kožu. Pomažu kreme koje sadrže sastojke kao što su glicerin, ulje jojobe, ekstrakt aloa vere i ulje noćurka koji deluju umirujuće. Takve su kreme odlične za osetljivu kožu. Suvoj koži ne odgovaraju gel formule, već su za nju bolji izbor kreme, masti i losioni koji se duže zadržavaju na površini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs