Obratite pažnju

Testirajte zdravlje kose u 3 koraka

Nedostatak elastičnosti, sitna oštećenja i pukotine, kao i oštri krajevi koji štrče, samo su neki od znakova koji ukazuju da vam je potrebno šišanje
Nega
20:34h Autor:
Testirajte zdravlje kose u 3 koraka
Foto: Shutterstock

Pre nego što se odvažite na skraćivanje vrhova ili drastično šišanje, upoznajte znakove upozorenja...

Potopite jeIščupajte jednu, dve suve vlasi, protrljajte ih i napravite lopticu, a zatim lopticu ubacite u čašu vode. Ako loptica potone za manje od 30 sekundi, vaše kutikule (površinski zaštitni sloj dlake) su pune sitnih oštećenja i pukotina zbog čega ne štite unutrašnju strukturu vlasi. Ako pluta barem minut, to znači da je vaša kosa savršeno zdrava.

Rastegnite je

Uzmite jednu mokru dlaku i uhvatite je za oba kraja, a potom je lagano rastegnite. Ako dlaka pukne i pre nego što uopšte uspete da je malo rastegnete, to je očigledan pokazatelj da vašoj kosi nedostaje elastičnosti zbog čega je podložna pucanju tokom češljanja, peglanja i uvijanja, te hemijskih procesa poput bojanja kose. Zdrava kosa će se rastegnuti za barem 25 odsto dužine pre nego što pukne.

Pregledajte lepršavostStanite pred ogledalo i osvetlite baterijom vašu kosu sa zadnje strane ka napred kako biste što više osvetlili teme. Primetite li nekoliko kratkih vlasi kako iskaču iz ostatka kose, to je samo mlada kosa i nemate brige. Ako su kratke vlasi oštre, nepravilne i ima ih mnogo, postoji razlog za brigu budući da je to pokazatelj oštećene, slomljene kose.

A, šta nikada ne bi trebalo da radite da vam kosa ne bi izgledala kao slama, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs