Korisni saveti

Sve što treba da znate o štucanju: Šta ga izaziva i kako da se rešite neprijatne pojave

potencijalni krivci previše pića i jela, udisanje dima ili konzumiranje alkohola. Međutim, neki smatraju da čak i stres ili anksioznost mogu da ga uzrokuju
Medicina
07:18h Autor:
Sve što treba da znate o štucanju: Šta ga izaziva i kako da se rešite neprijatne pojave
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Štucanje se javlja kada dođe do iznenadne, prinudne kontrakcije dijafragme, mišića koji se nalazi odmah ispod pluća i razdvaja grudni koš od abdomena.

"Pošto se dijafragma kontrakuje veoma brzo, vazduh se usisava veoma brzo, što dovodi do pucanja glasnih žica i do prepoznatljivog zvuka štucanja", kaže doktorka Andrea Pol.

Šta izaziva štucanje

Iako postoje samo teorije o tome šta izaziva štucanje, često se javljaju u vezi sa simptomima kao što su nadimanje i prebrzo udisanje. Pol kaže da su potencijalni krivci previše pića i jela, udisanje dima ili konzumiranje alkohola. Međutim, neki smatraju da čak i stres ili anksioznost mogu da ga uzrokuju, prenosi Fox News.

Kako da pobedite stres kroz ishranu saznajte OVDE.

Kako da se otarasite štucanja

Lek za štucanje je prilično jednostavan: povećajte nivo ugljen dioksida u vašem krvotoku, smatra Pol.

"Zadržite dah 10 do 20 sekundi, popijte čašu vode bez uzimanja daha, dišite u papirnu kesu 20 do 30 sekundi, džogirajte u mestu ili skačite 30 sekundi. Obično jedan od ovih trikova uspevaju", kaže ova doktorka.

Zašto to funkcioniše

Zadržavajući dah, sprečićete telo da se oslobodi ugljen dioksida. Svaki put kada dišete u papirnu kesu, vaše telo uzima nazad ugljen dioksid koji ste upravo izdahnuli. A kratke vežbe pomažu jer unosite više kiseonika, koji se kombinuje sa drugim hranljivim materijama u vašem telu zarad stvaranja energije, čime vaše telo proizvodi više ugljen dioksida.

Ukoliko štucanje ne prestane u roku od 48 sati, obavezno se javite lekaru kako bi proverio da nije u pitanju ozbiljniji problem.

A na koje još načine možete da prestanete da štucate saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs