daje energiju i čisti organizam

Sve primene moćnog jabukovog sirćeta: Kao lek se koristi 10.000 godina unazad!

Jabukovo sirće u sastavu ima 19 od 22 važna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma, a bogat je i raznovrsnim vitaminima
Lepi & Zdravi
09:14h Autor:
Sve primene moćnog jabukovog sirćeta: Kao lek se koristi 10.000 godina unazad!
Foto: Shutterstok

Sirće je jedan od najlekovitijih darova prirode čovečanstvu, a njegova viševekovna upotreba to i dokazuje. Jedna od najpoznatijih vrsta je jabukovo sirće.

Smatra se da se u lečenju koristi barem 10.000 godina, a sam otac medicine Hipokrat propisivao ga je kao lekoviti eliksir. Od davnina su ga narodi upotrebljavali kao konzervans, dezodorans, tonik za vitalnost, snagu, dezinfekciju i zaceljivanje rana.

Sve primene sode bikarbone: Svakodnevno konzumiranje čini čuda za zdravlje i lepotu!

Jabukovo sirće u sastavu ima 19 od 22 važna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, bor, fosfor, sumpor, gvožđe, fluor. Sadrži vitamine C, E, A, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i sirćetnu kiselinu.

Kako napraviti tonik od jabukovog sirćetaStandardni recept za tonik je 2-3 kašičice jabukovog sirćeta u 30 ml vode. Sirće treba da razredite jer može da ošteti zubnu gleđ. Da biste iskoristili sve njegove prednosti, koristite sirovo, nefiltrirano, nepasterizirano jabukovo sirće, koji sadrži žive materije i enzime. Uvek ga promućkajte pre upotrebe.

Ne bacajte pare na preparate: Umesto toga, budite lepe uz ove 4 namirnice!

Pomoć kod mršavljenja i dijabetesa

Uzimanje tonika pre obroka pomaže kod dijabetesa, podstiče probavu, kontroliše apetit i podstiče mršavljenje. Jabukovo sirće snižava glihemijski indeks namirnica, poboljšava osetljivost na insulin i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2.

Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu sprečava odlazak hidrohlorne kiseline iz želuca. Tako se hrana lakše probavlja bez pojave refluksa, nadutosti i gasova, a ujedno leči zatvor i proliv. Istraživanja dokazuju da jabukovo sirće uravnotežuje apetit, pojačava osećaj sitosti i smanjuje želju za dodatnom hranom. Sirće čini dijete manje stresnima, jer istovremeno daje energiju i čisti organizam.

Uzmite zdravlje u svoje ruke: Samo jedna vežba dnevno znatno umanjuje rizik od raka dojke!

Kardiovaskularni sistemZa redukovanje holesterola dnevno uzimajte 15 ml jabukovog sirćeta. Veruje se da pektin apsorbuje masti i holesterol, te ih tako eliminiše iz organizma, a aminokiseline iz sirćeta neutralizuju loš LDL holesterol.

Za snižavanje krvnog pritiska pijte jednu kašičicu jabukovog sirćeta i jednu kašičicu meda u čaši vode dvaput dnevno. Med i jabukovo sirće obiluju kalijumom, koji reguliše nivo natrijuma u krvi, normalizujući krvni pritisak. Sadrže i magnezijum koji smanjuje pritisak na krvne sudove.

Blaži oblik hemeroida nekoliko puta dnevno namažite čistim jabukovim sirćetom. Za ublažavanje krvarenja iz nosa u nozdrve stavite vaticu natopljenu jabukovim sirćetom i legnite. Od sirćeta će krvarenje pre proći.

Zdravlje kostiju i zglobovaIako je kiselog ukusa, jabukovo sirće zapravo alkalizuje organizam i odlično deluje na artritis. Smanjuje bol, uklanja ukočenost zglobova i eliminiše višak tečnosti. Zbog bogatog mineralnog sastava jabukovo sirće pomaže u održavanju zdravlja kostiju i borbi protiv osteoporoze. Kod artritisa masirajte bolne zglobove mešavinom od 125 ml jabukovog sirćeta i 60 ml maslinovog ulja, te pijte razređeno sirće pre svakog obroka. Tonik s medom izvrstan je za mišićne grčeve i grčeve u nogama.

Zbogom bolesti: Od skromnog voća i povrća napravite superlek!

Kožne tegobeJabukovo sirće podstiče ćelijsku izgradnju kože i vezivnog tkiva. Zbog toga ga možete koristiti u službi lepote i zdravlja kože, kose i noktiju. Akne i masnu kožu nekoliko puta dnevno mažite mešavinom od dve kašike jabukovog sirćeta i 30 ml vode.

Staračke pege

jednom dnevno mažite mešavinom od jedne kašike jabukovog sirćeta, jedne kašičice soka od luka i 30 ml vode. Mrlje bi trebalo da izblede za dve nedelje.

Gljivice na noktima ili atletsko stopalo potapajte dvaput dnevno u jednakoj razmeri jabukovog sirćeta i vode. Nanosite čisto jabukovo sirće na obolela mesta nekoliko puta dnevno i pre spavanja. Kod žuljeva i kurjeg oka umočite noge u toploj vodi. Zatim istrljajte tvrda mesta kamenom za pete, stavite oblog od jabukovog sirćeta, te povežite. Ponovite sledeće jutro.

Tajna je u ponašanju: Kako sami povećavate rizik od pojave raka!

Nega kose i temenaZa uklanjanje peruti, natopite teme i kosu čistim jabukovim sirćetom i pustite da odstoji pola sata, a zatim isperite.Mešavinu od 1 dcl sirćeta i 2 dcl vode možete koristiti umesto regeneratora za sjaj kose i uklanjanje različitih nečistoća, te lakše raščešljavanje.

Glavobolja i nesanica

Boli li vas glava, osim pijenja tonika, dodajte dve kašičice jabukovog sirćeta u bočicu s vodom i inhalirajte se pet minuta. Za nesanicu, pomešajte kašiku jabukovog sirćeta sa šoljicom meda. Pojedite jednu kašiku, a ako ne deluje, za jedan sat ponovite. Ovo će vam omogućiti dublji i kvalitetniji san.

Ruski lek od pečuraka sa trostrukim dejstvom: Štiti od raka, leči bolesti srca i snižava holesterol

Neugodni mirisiJabukovo sirće deluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuhe. Da biste sprečili znojenje stopala, dva do tri puta nedeljno potopite ih u kupki sa 75 ml jabukovog sirćeta.

Prevencija rakaJabuke i jabukovo sirće obiluju materijama koje deluju antikancerogeno - snažnim antioksidansom betakarotenom, polifenolima, flavonoidima i pektinom, koji za sebe vezuje kancerogene supstance i izbacuje ih iz organizma. Zato svaki dan pojedite jabuku i popijte tonik od jabukovog sirćeta.

Kako nokti mogu da otkriju bolest: Ukazuju na probleme sa jetrom, plućima, srcem!

Ovo su samo neke od bolesti kod kojih jabukovo sirće može da pomogne. Najbolji način da iskoristite lekovitost jabukovog sirćeta jeste da svaki dan natašte popijete njegov tonik.

Kako napraviti jabukovo sirćeReceptIscedite sok iz jabuka i sipajte ga u bocu sa širokim grlom tako da napunite dve trećine boce. Pokrijte tanjirićem tako da sa strana može da ulazi vazduh. Promešajte tri do četiri puta na dan. Nakon par dana počeće da se peni, ali neka vas to ne brine. Kada se pročisti, držite ga oko tri meseca na hladnom i tamnom mestu. Promešajte jednom dnevno. Nakon tri meseca procedite ga kroz gazu u flaše. Jabukovo sirće čuvajte u frižideru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs