Posvetite im pažnju

Stopala su ogledalo zdravlja: Ove promene ukazuju na ozbiljne bolesti!

Ako prsti promene oblik, moguće je da se radi o Hronovoj ili bolestima srca i pluća, ukoliko stopala stalno otiču, možda imate problema sa bubrezima
Medicina
20:54h Autor:
Stopala su ogledalo zdravlja: Ove promene ukazuju na ozbiljne bolesti!
Foto: Shutterstock

Prvi znaci nekih bolesti mogu se pojaviti upravo na našim stopalima, zato obraćajte pažnju na njih i posvećujte im dovoljno nege. Ali, ako prepoznate neke od ovih simptoma, možda bi najbolje bilo da što pre posetite lekara.

Hladna stopala

Hronično hladne noge mogu biti posledica loše cirkulacije, zato što u ekstremitete ne dolazi dovoljno krvi. Taj problem dodatno pojačavaju visok pritisak, poremećena funkcija štitne žlezde, srčane bolesti i pušenje, koje smanjuje sposobnost pluća da apsorbuje kiseonik. Zato se onima koji imaju problema sa hladnim nogama savetuje da posete lekara, kako bi se isključile moguće ozbiljnije bolesti.

Svrab

Najčešće se povezuje sa atletskim stopalom, gljivičnom infekcijom koja je posledica loše higijene, celodnevnog nošenja zatvorene obuće i pojačanog znojenja. Osim toga, svrab može uzrokovati i alergijska reakcija ili psorijaza.

Kada svrab ukazuje na ozbiljne kožne bolesti, saznajte OVDE.

Mrlje na stopalima

Tamne mrlje na stopalima može uzrokovati Rejnoova bolest. Ona izaziva grčenje, smanjen protok krvi i plavičastu boju kože, a podstiče je stres i hladnoća. Bolest je češća kod mlađih žena. U retkim slučajevima, Rejnoova bolest može biti rani znak reumatičnog artritisa ili lupusa.

Promena oblika prstiju

Ako se nokti zaoble i prsti promene oblik, najbolje je proveriti zdravlje pluća i srca. Takve iznenadne promene upućuju na smanjenji dotok kiseonika u krvi, a osim problema sa disajnim putevima i srcem, mogu biti i simptom Hronove bolesti.

Otečena stopala

Ovo je privremeno stanje koje se javlja nakon dužeg hodanja, stajanja ili nošenje neodgovarajuće obuće. Ali, ako noge stalno natiču, to može posledica nepravilnog rada bubrega ili srca, ali i reakcija na lekove za dijabetes i visok pritisak. Takođe, otečene noge može uzrokovati i reumatični artritis i osteoporoza. Ako otok ne splasne, najbolje je posetiti doktora.

Kako prepoznati simptome kamena u bubregu, saznajte OVDE.

Žarenje u stopalima

Peckanje u stopalima često je kod dijabetičara, zbog oštećenih perifernih nerava, a može biti posledica kardiovaskularnog poremećaja periferne arterijske bolesti. Osećaj žarenja u stopalima takođe može uzrokovati umor i atletsko stopalo.

Bol u palcu

Bol u nožnom palcu može biti simptom gihta - oblika artritisa, a ovo stanje uzrokuju previsoki nivoi mokraćne kiseline. Reumatični artritis je još jedan krivac koji uzrokuje snažan bol u palcu, pa se, ako bol ne prestaje, preporučuje odlazak lekaru.

Žuti nokti

Gljivične infekcije nisu krive samo za svrab, već često prate i žuti sloj na noktima, kao i zadebljane nokte. Debeli, žuti nokti mogu upućivati i na neke druge bolesti, poput problema sa radom limfnih žlezda ili na reumatični artritis.

Kako uraditi savršen pedikir kod kuće, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs