Prednosti i mane omiljenih vrsta namirnica

Smeđi pirinač bogatiji vlaknima, sa belim ne preterujte

Smeđi pirinač je bogatiji vlaknima nego beli - pomaže da duže osećate sitost, a prečesto konzumiranje belog pirinča može da dovede do gojenja, dijabetesa i srčanih problema
Fitnes & Nutricija
13:24h Autor:
Smeđi pirinač bogatiji vlaknima, sa belim ne preterujte
Foto: Thinkstock

Pirinač je jedna od najvažnijih namirnica na svetu. Međutim, nije sav pirinač isti, pa iako bi većina znala da nabroji 2-3 vrste pirinča, postoji preko 8.000 njegovih varijanti. Često se klasifikuje prema veličini zrna: kratko, srednje ili dugo. Pirinač kratkog zrna sadrži najveći udeo skroba i najviše je lepljiv, dok je pirinač dugog zrna laganija i zrna nakon kuvanja ostaju odvojena.

Kako da skuvate savršeni pirinač saznajte OVDE.

Neke od najpoznatijih vrsta pirinča su:

- Basmati: aromatični, orašasti miris, blag ukus, lagan (rafinisan i nerafinisan)- Jasmin: aromatični, mekan, dugog zrna (rafinisan i nerafinisan)- Arborio: okruglog zrna, skrobast, beli (rafinisan) pirinač često korišćen kod pripreme rižota

Danas osim vrste pirinča, pažnju treba da obratite na kvalitet i razliku u nutritivnim vrednostima između belog (rafinisanog) i smeđeg (nerafinisanog) pirinča.

Smeđi pirinač je nerafinisan tj. neoljušten, što znači da zadržava deo opne i klicu koji su industrijskim procesima otklonjeni belom pirinču. U tom procesu mlevenja i poliranja, pirinač gubi čak 70-90 odsto svojih B vitamina kao i velike količine fosfora, mangana i gvožđa.

Kako da napravite drevni kineski lek - pirinčanu vodu, saznajte OVDE.

Blagodeti smeđeg pirinča na zdravlje su:

- Pomaže održavanju optimalne telesne mase (duži osećaj sitosti zbog vlakana)

- Poboljšava probavu (velike količine prehrambenih vlakana)

- Antioksidativni efekat - zaštita ćelija (fitonutrijenti, mangan, selen...)

- Poboljšava rad srca (magnezijum - opušta živce i mišiće i štiti od oksidativnog stresa)

Beli pirinač nije celo zrno, pa sadrži uglavnom skrob. Skidanjem spoljašnjih slojeva, proizvođači menjaju ukus, omekšavaju teksturu i produžuju pirinču rok trajanja. Bela pirinač sadrži mnogo manje vlakana i ključnih nutrijenata, što je razlog zašto se na tržištu može naći obogaćen beli pirinač s vitaminima B koji se dodaju nakon obrade.

Koje su neuobičajene upotrebe pirinča pročitajte OVDE.

Smeđim pirinčem do duže sitosti

Smeđi pirinač je bogatiji vlaknima nego beli - pomaže da duže osećate sitost. Takođe, ima niži glikemijski indeks, što znači da sporo podiže nivo šećera u krvi, za razliku od belog pirinča koji će da povisi nivo šećera u krvi brže.

Beli pirinač s visokim glikemijskim indeksom može da bude ukusniji jer je vrlo sličan šećeru, ali prečesto konzumiranje može da dovede do gojenja, dijabetesa i srčanih problema.

Možda ćete biti u iskušenju da ga jedete pre fizičke aktivnosti za brzi energetski podsticaj, ali u većini slučajeva beli pirinač neće da pomogne i mogao bi čak i da oslabi vašu efikasnost. Zato se preporučuje da jedete smeđi pirinač oko tri sata pre vežbanja. Ako to nije moguće, preporučuje se manji obrok od smeđeg pirinča jedan sat pre vežbanja.

Kako da napravite masku od pirinča i meda protiv starenja sazanjte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs