Naučite na vreme

Smanjite krvni pritisak uz pomoć hrane: Kakao, beli luk i ljute papričice su lek iz prirode!

Vodite računa i u ishranu ubacite sve one namirnice koje snižavaju krvni pritisak i već nakon 15 dana osetićete poboljšanje
Fitnes & Nutricija
17:44h Autor:
Smanjite krvni pritisak uz pomoć hrane: Kakao, beli luk i ljute papričice su lek iz prirode!
Foto: Thinkstock

Visok krvni pritisak može biti uslovljen stresom, ali i drugim faktorima kao što je loša ishrana i prekomerna kilaža. Najbolji način da kontrolišete rast krvnog pritiska je da vodite računa o ishrani, ali i da konzumirate namirnice koje pomažu pri njegovom redukovanju.

Beli luk

Ova namirnica je nadaleko poznata po svojim dobrim sastojcima, već 5 000 godina se koristi u medicinske svrhe. Istraživanja su pokazala da se kod pacijenata krvni pritisak znatno smanji samo nakon pet sati nakon konzumiranja ove namrinice. Izmrvljen i svež beli luk je korisniji od lekova koji obrađuju ovu namirnicu.

Ljute papričice

Male ljute papričice proširuju krvne sudove i poboljšavaju protok krvi. Dokazano je da pomažu pri lečenju kardiovaskularnih bolesti pa tako i visokog krvnog pritiska.

Sušena i mrvljena ljuta papričica je još korisnija za lečenje krvnog pritiska.

Kakao

Kakao je veoma bitan antioksidans koji pomaže pri snižavanju krvnog pritiska. Imajući u vidu njegovu hranljivu vrednost, ne čudi verovanje američkih plemena koja misle da je kako prvo lek pa tek onda hrana.

Jedno istraživanje je pokazalo da crna čokolada čiji je osnovni i najveći sastojak kako, smanjuje krvni pritisak nakon samo 15 dana od konzumiranja.

Kurkuma

Kurkuma ili indijski šafran je papren začin koji znatno pomaže pri smanjenju krvnog pritiska. Medicinski svetsku priručnici navode da kurkuma "sprečava hipertrofiju i srčane poremećaje na životinjskim uzorcima".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs