Da li ste znali?

Smiruje, ublažava bol, leči depresiju: Kako seks utiče na mozak!

Nakon seksa se osećamo dobro. Zato ga želimo, volimo i provodimo toliko vremena tražeći odgovarajuće partnere
Ljubav
05:58h Autor:
Smiruje, ublažava bol, leči depresiju: Kako seks utiče na mozak!
Foto: Profimedia

Ako znate na koje sve načine seks utiče na vaš mozak, možda će vam to dati i više podsticaja da se češće 'družite' s partnerom.

Nakon seksa se osećamo dobro. Zato ga želimo, volimo i provodimo toliko vremena tražeći odgovarajuće partnere. Zadovoljstvo koje nam pruža većinom je povezano s otpuštanjem dopamina, neurotransmitera koji aktivira centar za nagrađivanje u mozgu.

Seks može da deluje kao antidepresiv

Istraživanje Univerziteta iz Albanije, iz 2002. godine pokazalo je da osobe koje imaju odnose bez prezervativa imaju manje simptoma depresije od žena koje su koristile tu metodu zaštite. Naučnici su postavili hipotezu da različiti sastojci semena, uključujući estrogen i prostaglandin, imaju antidepresivno delovanje. To je dobra vest za sve koji su u dugoj, ozbiljnoj vezi, ali oni koji nisu ne bi trebalo da se odreknu prezervativa.

Seks može da vas deprimira

Oko 1/3 žena koje su učestvovale u istraživanju izjavilo je da povremeno oseća tugu posle seksa. Iako je moguće da se to događa kad žale što su se uopšte upustile u odnos, naučnici nisu uspeli u potpunosti da objasne ovu povezanost.

Seks ublažava bol

Nemojte izbegavati seks kad vas boli glava. Istraživanja su pokazala da bi vam seks mogao smanjiti bolove. Naučnici smatraju da je to zbog dejstva oksitocina, hormona koji pomaže u zbližavanju majke i deteta, pa je poznato da deluje kao analgetik.

Seks može da 'raščisti' vaše pamćenje

Reč je o iznenadnom, kratkotrajnom gubitku pamćenja koje se ne može pripisati nijednom neurološkom stanju. Poznato je da do ovog može doći nakon 'žestokog' seksa, ali i emocionalnog stresa, bolova, manjih povreda glave, medicinskih zahvata i uskakanja u vruću ili hladnu vodu. Zaboravnost može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a dok traje, osoba stvara pamćenje o najnovijim događajima. Na sreću, ne postoje nikakve trajne posledice.

Telo trpi, duša pati: Kako život bez seksa utiče na ženu!

Seks bi mogao da poboljša vaše pamćenje

Naime jedno istraživanje iz 2010. godine, u kojem su upoređeni pacovi koji su imali pravo na samo jedan snošaj s onima koji su kao maratonci imali odnose jednom dnevno tokom dve sedmice, pokazalo je da je kod maratonaca rastao broj neurona u delu mozga povezanim s pamćenjem. Još jedno istraživanje na miševima je potkrepilo prvobitno istraživanje, a tek treba videti ima li redovan seks isto dejstvo i na ljude.

Seks smiruje

Gore navedeno istraživanje pokazalo je da česti odbosi međupacovima uzrokuju manji stres. A to funkcioniše i kod ljudi. Jedno istraživanje otkrilo je, naime, da ljudi koji su upravo imali odnose bolje odgovaraju na stresne situacije, kao što je javni govor. Seks pomaže tako što snižava krvni pritisak.

Od seksa ste pospaniji

Seks će pre uspavati muškarce nego žene, a naučnici misle da znaju i zbog čega. Deo mozga poznat kao prednji frontalni korteks se smiruje nakon ejakulacije. To, uz otpuštanje oksitocina i serotonina, može biti odgovorno za okretanje na drugu stranu i hrkanje, koje učestalo ulovi muškarce nakon seksa.

3 pitanja otkrivaju: Da li veza sa mlađim muškarcem može da uspe?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs