Progovorila o svojom iskustvu

Hrišćanka otvoreno o masturbaciji: To nije greh!

Bez obzira na to kakve ste poruke primali tokom godina, znajte da vas vaša autentična seksualnost može ozdraviti, napisala je ova seksualna terapeutkinja
Ljubav
21:12h Autor:
Hrišćanka otvoreno o masturbaciji: To nije greh!
Foto: Thinkstock

Alison Braun je seksualna terapeutkinja i hrišćanka. Godinama se borila s osećanjem krivice zbog svoje seksualnosti, a društvo (crkva) u tome joj nisu ni malo pomogli. Naprotiv, produbljivali su to osećanje. Međuitm, Alison je našla način kako da se oslobodi i da zaista spozna da u zadovoljstvu nema ničeg lošeg, nezdravog, grešnog.

Nakon što je sama ozdravila, savetuje drugim ženama kako da prigrle seksualnu stranu svoje ličnosti. Alison tako na portalu Elephant Journal piše:

"Moj strah od samozadovoljavanja počeo je onoga dana kad je u mojoj crkvi s radom počela grupa podrške za dečake "zavisne" od masturbiranja. Bilo mi je oko 13 godina i hormoni su mi divljali. Pomislila sam da svakako moram da prestanem s time!

10 tajni klitorisa: Znate li koja je jedina njegova funkcija?

Tada mi je sinulo! Ne samo da je samozadovoljavanje grešna aktivnost, nego sam ja i jedina devojčica koja to radi jer u crkvi nije bilo nikakve grupe podrške za devojčice. Koliko mi je bilo poznato, ja sam bila jedina devojka koji je sebi tako malo davala oduška – osim udatih žena i lakih devojaka koje su već iskusile seks. Nisam imala pojma kako stojim u u poređenju s drugim devojkama jer to nije tema o kojoj se govori. Pogotovo ne među devojkama.

Nakon nekoliko dana i zahvaljujući silnoj volji, "ugušila" sam taj nagon. U tom periodu mislila sam da je orgazam – i bilo koje drugo zadovoljstvo – generalno nešto pogrešno i sramotno. Do orgazma je trebalo doći brzo i za to vreme biti dobro skriven pod pokrivačem. To je ujedno značilo da je zadovoljstvo bilo samo polovično jer je bilo povezano s osećanjem krivice pre i posle samog čina.

U to vreme nisam imala pojma koliko je česta ta situacija niti koliki će uticaj imati na moj seksualni život kasnije.Kako sam odrastala, sve sam češće razdvajala zadovoljstvo (naročito ono seksualno) od pojma "dobro" ili "zdravo".

6 najvećih laži o vagini: Svi smo poverovali u njih!

Osećala sam tu unutrašnju bitku između tela i uma. Za mene je to bilo tako prirodno. Kao da je moje telo znalo put do prosvetljenja, zadovoljstva, svrhe i ozdravljenja – ali moj um je bio naučen da preispituje to znanje. Ta borba se nastavila i sledećih nekoliko godina.

Na nesreću, kao što je i u slučaju mnogih drugih žena, morale su da se dogode neke ozbiljne stvari pri nego što se vratim tom originalnom znanju mog tela. Ozbiljne stvari? Da, ozbiljne. Poput nasilnih seksualnih situacija, verovanja drugima više nego sebi, teskobe, raka kože, seksualno prenosivih bolesti i, najgore od svega, manjka saznanja o tome ko sam ja zapravo.

Nekoliko tih stvari trebalo je da se dogodi pre nego što sam uvidela dublju vezu između mog samopouzdanja, izražavanja svojih osećaja i zdravlja, i onoga kako sam se osećala u pogledu moje seksualnosti i njenog izražavanja.

Odakle im ideje: 7 najčudnijih mesta na kojima su žene masturbirale!

Na mom putu prema ličnom rastu i zdravlju, primila sam mnoge potvrde o učestvovanju na raznim radionicama i kursevima. Čak sam dobila i diplomu iz prirodnog zdravlja. Ali tek kad sam prihvatila i prigrlila izražavanje svoje seksualnosti, počela sam da se osećam potpunom.

Morala sam da pronađem način da stopim znanje svog tela i otpor koji je pružao um. To moje putovanje prema ličnom rastu još uvek traje i znam da je reč o ozdravljenju koje nikada neće biti do kraja završeno. Ali postoji nekoliko ključnih događaja koji su mi pomogli da premostim teške trenutke:

Novi šokantni detalji o Elizabet Tejlor: Sa 11 godina naučila kako da zadovolji muškarca!

1. Dozvoljeno mi je da budem seksualna osoba. I samo da razjasnimo – nisam opsednuta seksom, pa pod pojmom "prihvatiti sebe kao seksualnu osobu" mislim na prihvatanje svoje seksualnosti kao sastavnog dela sebe. To nije i ne treba da bude nešto potisnuto duboko.

2. Govorim o tome.

3. Spajam svoje telo i um kroz pokret, posebno ples.

Sada u svakodnevnom životu spajam pojmove zadovoljstva i dobra i svesna sam da je ta borba između telesnog znanja i opiranja uma nešto s čime su suočene žene širom sveta. Ono što sam primetila kod sebe i drugih žena je da kad sebi dozvolimo uživanje u životu i seksu i kad shvatimo da je to naše pravo, tek tada možemo da osetimo autentično zadovoljstvo i svakodnevica počinje da se menja.

Bez obzira na to kakve ste poruke primali tokom godina, znajte da vas vaša autentična seksualnost može ozdraviti. I zabavno je! To putovanje nikad neće biti završeno, ali ga je svejedno vredno započeti."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs