Zdrava ishrana

Semenke bundeve kao lek: Idealne za zdravo srce, dijabetes, imuni sistem i nesanicu!

Nauka je potvrdila da nutritivna vrednost semenki bundeve raste stajanjem, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi
Fitnes & Nutricija
08:26h Autor:
Semenke bundeve kao lek: Idealne za zdravo srce, dijabetes, imuni sistem i nesanicu!
Foto: Thinkstock

Semenke bundeve se već se hiljadama godina koriste u medicinske svrhe jer su bogat izvor vitamina. Sem toga, nauka je potvrdila da im nutritivna vrednost raste stajanjem, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi. Donosimo vam još nekoliko razloga zašto bi ove ukusne grickalice trebalo da postanu sastavni deo vaše ishrane.

1. Semenkama do zdravog srca

Četvrtina šoljice ovih ukusnih semenki sadrži gotovo polovinu preporučene dnevne doze magnezijuma, vrlo važnog za vaše srce. Takođe pomaže u kontroli krvnog pritiska.

2. Poboljšava imuni sistem

Osim što obiluju magnezijumom, semenke bundeve su bogati izvor i cinka, što pomaže pri regulaciji imunog sistema, pa tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripa. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i hronični umor i depresiju.

Zašto su semenke bundeve dobre za vaše raspoloženje saznajte OVDE.

3. Održava zdravlje prostate

Još od davnina je poznato da su semenke bundeve važan deo ishrane za muškarce jer blagotvorno deluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bundevino ulje i semenke bundeve zbog visokog udela cinka mogu da budu posebno korisne za zdravlje muškaraca, pa se neretko koriste u lečenju raznih zdravstvenih problema s prostatom, kao što su povećana prostata i hiperplazija.

4. Smanjuju rizik od dijabetesa

Prema istraživanjima, semenke bundeve pomažu kod regulacije insulina i time sprečavaju razne komplikacije u vezi sa dijabetesom, kao što je oksidativni stres, glavni uzročnik uništavanja ćelija.

5. Pomažu kod nesanice

Uzimanje bundevinih semenki nekoliko sati pre spavanja, posebno u kombinaciji sa voćem doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tela tokom spavanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs