Krenite na odmor spremni

Vama insekti neće pokvariti uživanje: Prva pomoć kod ujeda i opekotina

Sjajni saveti za brzo reagovanje ako vas u prirodi ili na moru zadesi bliski susret sa insektom, morsklim ježom ili meduzom
Saveti stručnjaka
12:50h Autor:
Vama insekti neće pokvariti uživanje: Prva pomoć kod ujeda i opekotina
Foto: Thinkstock

Opeklina od meduze manje boli ako se mesto ohladi. Suprotno tome, koža opečena vlasuljom najbolje se umiri ako na nju stavite vruć peškir.

Sunce nije jedina opasnost koja vreba na odmoru. Ubodi insekata i morskog ježa, kao i opekline meduze ili vlasulje neugodni su, bolni, a ponekad i opasni.

Kad meduza opeče, javlja se iznenadna jaka bol, nakon koje se pojavi mehur. Mesto treba isprati morskom vodom ili sirćetom kako bi se odstranile preostale lovke.

Svake noći stavljala pola limuna pored kreveta: Efekti je oduševili!

Opečeno mesto treba tretirati kao i svako drugo izloženo alergenu. Ako je područje manje, treba staviti antihistaminik (kreme protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta) - savetuje pedijatrica dr. Đovana Armano i dodaje da se detetu protiv bola može dati i sirup.

Opeklina od meduze manje boli ako se mesto ohladi. Suprotno tome, koža opečena vlasuljom najbolje se umiri položi li se na nju vruć peškir sa plaže. Ako je zahvaćen veći deo (veći od površine dlana) bilo bi dobro potražiti pomoć lekara.

Stane li dete na morskog ježa, iglice treba odmah odstraniti, dok je koža još vlažna i mekana. To se radi sterilnom pincetom ili iglicom, a iglice koje se ne mogu izvaditi mogu se namazati tzv. crnom masti, odnosno masti amonijeva sulfogirodalata, koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože.

Nakon što se iglice izvade područje treba dezinfikovati ili staviti antibiotsku mast - objašnjava dr. Armano. Većina preostalih iglica će sama izaći, ali ako se to ne dogodi, a područje uboda se zacrveni i boli, treba potražiti pomoć i hirurški odstraniti bodlje.

Osim ovih, tipično plažnih povreda, leti prete i ubodi komaraca, osa, pčela i paukova. Na mesto uboda uglavnom se stavljaju hladni oblozi.

Pomešala sodu bikarbonu i šećer u prahu: Jednom zauvek se rešila napasti u kući!

S obzirom da se radi o alergijskoj reakciji, mesto uboda treba namazati antihistaminskom kremom (dostupna u apoteci bez recepta). Ako je jako otečeno, svrbi i boli, detetu se može dati antihistaminski sirup. Lekara treba potražiti ako simptomi ne jenjavaju i ako se pojavi mučnina, otežano disanje ili urtikarija - savetuje pedijatrica dr. Armano.

Na mesto uboda ose, pčele, komarca i pauka može se staviti i smočena tableta andola ili aspirina. Tableta se na mestu uboda drži minut, dva. Za ubode komaraca odlična je i soda bikarbona. Kašičica sode pomeša se s par kapi hladne vode i stavi na ubod. Olakšava svrabež i bol, a alkalna priroda bikarbone pomaže u neutralizaciji PH kože, što ublažava upalu. Na mesto uboda insekta mogu se naneti i kap-dve ulja od nane koja hladi i pojačava cirkulaciju. Kad se izvadi žaoka pčele ili ose, bol i svrbež ublažuje trljanje peršunovim listom, kao i sokom od limuna.

Obična voda može samo naštetiti

Opekline od meduze nikako ne ispirite običnom vodom jer se lovke tad bolje uhvate za kožu i ispuštaju otrov, pa je i bol jači. Ako su u koži zaostale žarnice, možete ih posuti peskom i sastrugati štapićem od sladoleda ili kreditnom karticom (ne rukama da se ne prenese otrov). Ne trljajte kožu da ne upije otrov.

Homeopatija

Ubodi insekata, morskog ježa i opekline od meduze ili vlasulje mogu se lečiti i homeopatskim načinom. Urtica Urens smanjuje pečenje i bol kao i oticanje kože. Homeopatski lek Ledum Palustree daje se za sve ubodne rane, kao i Apis Mellifica. Kod uboda morskog ježa pomaže Silicea, koja utiče na to da delovi bodlji izađu iz tela.

Na letovanje ne bez ovoga

U torbu za letovanje, osim kreme za sunčanje, obavezno stavite antiseptik, pincetu, antihistaminsku kremu, sirup za snižavanje temperature (ujedno je i protiv bolova), sterilne gaze i flastere.

Šešir i sandale čuvaju mališane

Deca bi trebala nositi na paži plastične sandale, a kremu za sunčanje ne zaboravite namazati i ispod ruba kupaćega kostima jer se on stalno pomera. Šešir je obavezan na suncu.

U ćoškove svake prostorije stavite ovaj list: Uspeh zagarantovan!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs