Obratite pažnju

Treće najčešće oboljenje u Srbiji: Dr Đokić upozorava na prve simptome!

Posle kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, depresija je treće najčešće oboljenje kod nas
Saveti stručnjaka
15:10h Autor:
Treće najčešće oboljenje u Srbiji: Dr Đokić upozorava na prve simptome!
Foto: Profimedia

Loša ekonomska situacija, visoka očekivanja i neostvarene ambicije, kao i neizvesnost i stres pogoduju razvoju depresije, a najveći problem su neprepoznavanje simptoma i pogrešne dijagnoze.

„Depresija može i treba da se leči,” započinje naša sagovornica dr Gorica Đokić, neurolog iz Klinike za psihijatrijske bolesti i ambasador Evropskog koledža za neuropsihofarmakologiju (ECNP) za Srbiju.

„Međutim, kao društvo i dalje gajimo predrasude prema ovom problemu i osobama koje ga imaju, pa ne uspevamo uvek da prepoznamo simptome“, dodaje.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na šta treba naročito obratiti pažnju?

„Emocionalni problemi kao što su bezvoljnost, tuga i neraspoloženje koji traju duže od 2 nedelje su prvi pokazatelj. Osobe često navode da osećaju kako ništa više nema smisla i kako nikad neće biti bolje, zbog čega ne vide svrhu života. Vremenom jednostavno više ne uživaju ni u čemu, a često imaju osećaj krivice i samooptuživanje“ upozorava dr Đokić.

„Depresija utiče na svakodnevno funkcionisanje - osoba nema volje i snage da ustane iz kreveta, da ode na posao, a kasnije prestaje da vodi računa čak i o ličnoj higijeni. Vremenom, gubi se želja za druženjem i seksualnim aktivnostima, a smanjuje se i produktivnost na poslu“.

„Ne treba zaboraviti ni fizičke simptome poput bolova u vratu i leđima koji traju, mučnine, nesanice, osećaj gušenja i prisustvo „knedle u grlu“, ukazuje dr Đokić.

„Simptomi depresije su nekada neočekivani: Iako depresiju uglavnom povezujemo sa nedostatkom volje i energije, nekada su glavni simptomi bes i iritabilnost. Ovakve depresivne osobe su namrštene i mrzovoljne, svađaju se, nemaju strpljenja i stalno su nezadovoljni,“ ističe dr Đokić.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

S-adenozil L-metionin: prirodno i bezbedno rešenje

„Ovi problemi nisu umišljeni, već su posledica stvarne biohemijske neravnoteže u mozgu“, ističe doktorka Đokić, i dodaje da za njih postoji prirodno i bezbedno rešenje.

„S-adenozil L-metionin (SAMe), preporučen je od strane srpskog Nacionalnog vodiča dobre prakse za tretman blagih i umerenih simptoma depresije. To je potpuno prirodna supstanca koja povećava stvaranje serotonina, tzv. “hormona sreće“, pa je sjajna alternativa lekovima kod početnih simptoma’’, kaže dr Đokić i ističe pozitivna iskustva sa SAMe iz svoje prakse.

Kod pacijenata koji su koristili SAMe nakon 3 meseca uzimanja pokazano je dvostruko smanjenje simptoma, bez neželjenih dejstava. Osobe koje uzimaju SAMe imaju i značajno bolje rezultate na testovima koncentracije, pažnje i pamćenja“, dodaje dr Đokić.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

„Novija istraživanja pokazuju pozitivan terapijski efekat SAMe kada se uzima i uz standardne lekove protiv depresije. U slučaju da pacijent već uzima neki lek protiv depresije, potrebno je da bude minimum 6 nedelja na stabilnoj dozi, pre nego što se doda SAMe,“ savetuje dr Đokić.

Depresija ne bira. Žene i muškarci svih životnih doba, obrazovanja i socijalnog statusa mogu imati problem sa depresijom i ne postoji aspekt života koji ne trpi - veza, brak, roditeljstvo, prijateljstva, karijera i finansije.

„Zato obratite pažnju na simptome i reagujte na vreme“, savetuje dr Đokić, „jer život ponovo može biti lep“.

KLIKOM NA OVAJ LINK saznajte kako da prepoznate simptome depresije i izborite se sa njima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs