ISPRAVKA: Nije moguće izlečiti telo gledanjem u sunce

Izvinjavamo se čitaocima zbog prenošenja pseudonaučnih i manipulativnih činjenica u tekstu pod naslovom "Doktor Todor Jovanović: Gledajte u sunce 10 sekundi i svaka bolest biće napadnuta!" kojeg smo objavili 28.10.2016. godine, a u kojem se između ostalog tvrdi da gledanje u sunce može da izleči. TEKST JE SADA ISPRAVLJEN.

Saveti stručnjaka
15:00h Autor:
ISPRAVKA: Nije moguće izlečiti telo gledanjem u sunce
Foto: Printscreen/ Youtube/ BALKAN INFO - Zvanični Kanal

Demantujemo tekst objavljen dana 28.10.2016. godine pod naslovom "Doktor Todor Jovanović: Gledajte u sunce 10 sekundi i svaka bolest biće napadnuta!" a u kojem smo objavili manipulativne i pseudonačune stavove Todora Jovanovića. Na ovaj propust nam je ukazao sajt Raskrinkavanje u svojoj analizi. Tekst je sada ISPRAVLJEN.

Todor Jovanović se godinama protivio vakcinaciji u Srbiji, a između ostalog je tvrdio da MMR vakcine izazivaju autizam, te je i druge svoje pseudonaučne stavove širio javno, dok je prodavao lek koji nije odobren do strane Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Njegova tvrdnja da je bolje pustiti organizam da se sam izbori protiv virusa nego da se vakcinišemo je čista pseudonauka i veoma opasna tvrdnja, stoga se još jednom izvinjavamo što smo je preneli u prvoj verziji teksta.

Izvinjavamo se čitaocima što smo preneli pseudonaučne tvrdnje Todora Jovanovića da se možemo izlečiti gledanjem "10 sekudni u sunce", što NIJE NAUČNO DOKAZANO.

Demantujemo navode Todora Jovanovića da se telo može "izlečiti" balansiranom ishranom, jer to nije moguće.

Preneli smo i Jovanovićevu tvrdnju o tome da umerenim izlaganjem UV zracima mogu da se ubiju virusi i bakterije, koja je manipulativna.

Na portalu Raskrinkavanje.ba je detaljno objašnjeno zašto:

Što se tiče koristi od UV zračenja, ne zna se da li Jovanović mislio na ultraljubičasto zračenje čiji je izvor sunce, piše portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Ultraljubičasto (UV) zračenje je oblik elektromagnetnog zračenja, koje dolazi i od sunca i od veštačkih izvora kakvi su na primer solarijumi i plamenici za zavarivanje.

UV zraci dele se u tri grupe: UVA zrake, koje su povezane s dugotrajnim oštećenjem kože, kao što su bore, i smatra se da igraju ulogu u pojavi nekih vrsta raka kože; UVB zrake, koje mogu direktno oštetiti DNK u ćelijama kože, uzrokuju opekotine od sunca i smatra se da uzrokuju većinu karcinoma kože; i UVC zrake, koje, kada je reč o solarnom zračenju, ne dopiru do tla, tako da obično nisu faktor rizika za nastanak raka kože.

Kako navodi Healthline, UVC zračenje je najučinkovitije u ubijanju klica poput bakterija i virusa i može se koristiti za dezinfekciju površina, vazduha i tečnosti. Kako je objašnjeno, ono “ubija klice poput virusa i bakterija, oštećujući molekule poput nukleinskih kiselina i proteina”.

Tokom pandemije Covid-19 aktuelna je bila dilema da li UV zračenje može ubiti virus SARS- CoV-2. Na stranici Nacionalnih akademija nauka, inženjerstva i medicine, američke neprofitne organizacije, povodom ove teme navodi se:

UVC svetlost sunca blokira Zemljina atmosfera. Kada izađete napolje na sunčan dan, UV svetlost, koja dopire do vas, uglavnom je UVA i nešto UVB. Ove vrste UV svetla ne uništavaju viruse tako brzo kao UVC svjetlo. Uz dovoljno vremena, UV svetlo sunca može razgraditi koronaviruse, ali to nije dobra strategija za dezinfekciju kože. Količina izloženosti sunčevom UV svetlu koja bi bila potrebna da se razgrade koronavirusi ili druge klice može uzrokovati opekotine ako ne nosite kremu za sunčanje.

Ovom temom bavila se i platforma AFP Fact Check, koja u analizi iz marta navodi:

Dok se ultraljubičasto (UV) svetlo izuzetno visokog intenziteta može koristiti kao dezinficijens, svakodnevni UV emiteri, poput sunca, oslobađaju samo niske nivoe UV svetla. “Ultraljubičasto zračenje može ubiti Covid-19 ako je izložen koncentrisanom UV zraku u određenom vremenu i na određenoj udaljenosti”, rekao je 18. marta 2020. za AFP dr. Pokrath Hansasuta, pomoćni profesor virologije na Odseku za mikrobiologiju Univerziteta Chulalongkorn. “Međutim, taj nivo izloženosti UV zračenju štetan je za ljudsku kožu. Najverovatnije će biti u sijalici ili lampi jer prirodno UV zračenje sunca nije dovoljno jako da ga ubije”, piše Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Portal STIL se ovim putem izvinjava čitaocima na prenošenju neistinitih i manipulativnih tvrdnji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs