Ukusni zalogaji

Uskršnja pogača: Prava domaća, topla i mirisna!

Uskrs je nezamisliv bez domaće pogače koja se sprema rano ujutro i služi ukućanima za doručak
Recepti
10:36h Autor:
Uskršnja pogača: Prava domaća, topla i mirisna!
Foto: Shutterstock
  • 120 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 1 kesica kvasca
  • 1 kg brašna
  • 60 g otopljenog margarina
  • 250 g šećera
  • 2 kesice vanila šećera
  • 6 žumanaca + 1 žumance za premazivanje
  • 1/2 l mleka
  • rendana kora pomorandže
  • kašika soka od pomorandže
  • 2 kašike ruma
  • kašika rakije

U veliku posudu stavite kvasac, toplo mleko, šećer i brašno i ostavite 10-15 minuta, piše Lisa.rs.

Za to vreme kvasac će da nadođe, a onda dodajte brašno, toplo mleko, otopljeni maslac, koru pomorandže i sok, žumanca, rum, rakiju, šećer, vanilin šećer, a dok to sve dodajete, sve vreme mutite mikserom dok ne dobijete fino testo koje će početi polako da se odvaja od posude.

Testo mora da bude meko, nikako tvrdo. Tako pripremljeno testo pokrijte krpom i pustite da nadolazi 5 ili više sati (može i preko noći).

Potom ga istresite na pobrašnjenu podlogu i podelite na 3 jednaka dela. Svaki malo premesite i oblikujte lopte. Pokrijte ih krpom, pa pustite da se odmaraju još oko sat ili dva.

Nadošle lopte od testa premažite umućenim žumancetom i pospite krupnim šećerom, pa malim nožićem zarežite 3 reza od sredine pogače prema spolja. Stavite lopte da se peku u rernu zagrejanu na 180 stepeni oko 20 minuta.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs