Ukusne su i zdrave, a uz to odlično izgledaju uz svako jelo. Ali dok ih kupujemo ne možemo znati da li su ljute ili ne. Ako niste ljubitelj ljute hrane i ljutkaste rotkvice vam ne odgovaraju, možete ukloniti njihovu ljutinu vrlo lako.
Trik je u tome da je gotovo sva ljutina sadržana u kori rotkvice. Kada je ogulite, i ljutina će nestati.
Istina je, rotkvice će tada biti sasvim bele, ali bez ljutine. Tada su odlične i za vaše najmlađe koji preferiraju blažu hranu, ali i za sve kojima odgovara neutralniji ukus.
Kako izabrati dobre rotkvice?
Ovo povrće je čistač organizma: Žene bi trebalo da ga jedu svaki dan jer podmlađuje iznutra!
<\/div>
Prilikom kupovine, gledajte da lišće na rotkvicama bude sveže i zeleno te da korenčići izgledaju sveže. Obratite pažnju i na veličinu. Veće rotkvicu mogu biti stare i šuplje. Kako bi proverili da li su sveže, pritisnite ih. Ako su mekane, verojatno su već stare.
Kada ih kupite, odsecite im lišće jer ono podstiče stvaranje vlage zbog čega se nutritivne vrednosti rotkvica smanjuju. U frižideru mogu stajati 5-7 dana.
Operite ih četkicom pod mlazom vode kako biste uklonili svu prljavštinu. Preporučuje se da ih omotate vlažnim kuhinjskim papirom i staviti u plastičnu vrećicu. Ali nemojte je potpuno zatvoriti. Tako će ostati hidrirane, hrskave i sveže danima jer se mnogo brže suše kada im odsečete lišće.
Evo koliko može da stoji kuvano jaje u frižideru: Da se ne otrujete!