Sočna

Torta ruska kapa: Sočna poslastica nezaboravnog ukusa! (RECEPT)

Ovo je jedan od najlepših recepata za svečane torte idealne za uskršnje praznike
Recepti
19:26h Autor:
Torta ruska kapa: Sočna poslastica nezaboravnog ukusa! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Omiljeni kolač "ruska kapa" može se napraviti i u varijanti svečane torte! Evo recepta.

Sastojci za testo: 6 jaja; so (na vrh noža); 6 kašika šećera; 8 kašika brašna; 3 kašike kakao praha; 2 kašičice praška za pecivo; 1 dl mleka; 1 dl ulja.

Preliv: 8 kašika sirupa od čokolade ili čokoladnog mleka

Fil: 2 kesice pudinga s ukusom šlaga ili vanile; 8 dl mleka; 15 dkg šećera; 15 dkg bele čokolade za kuvanje; 20 – 25 dkg maslaca.

Glazura: 10 dkg crne čokolade za kuvanje; malo ulja; kokos za ukrašavanje.

Priprema: Rernu zagrejati na 180 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje.

Testo: Odvojiti belanca od žumanaca. Belance zajedno s malo soli čvrsto ulupati. Na kraju polako dodati 2 kašike šećera, neprestano mešajući. Žumanca zajedno s 4 kašike šećera kremasto umutitii. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmešati i prosejati kroz cediljku. U žumanca dodati mleko, ulje, izmešano brašno i dobro promešati (da nema grudvica). Na kraju dodati masi od žumanaca sneg od belanaca i pažljivo izmešati žicom za sneg.

Najlepše uskršnje pogače: Izdašne i meke, slađe od kolača! (RECEPT)

<\/div>

Testo sipajte u kalup, izravnajte i pecite 30 – 35 minuta u zagrejanoj rerni. Nakon 20 minuta testo prekriti papirom za pečenje i nastaviti pečenje. Pečeni biskvit staviti na rešetku da se ohladi, ostaviti 2 – 3 sata da miruje, pa preseći na pola. Polovinu preliti sa 4 kašike sirupa od čokolade ili čokoladnim mlekom. Zatim premazati s 2/3 fila, pokriti drugim biskvitom, koji takođe treba preliti sirupom od čokolade ili čokoladnim mlekom. Preostali fil nazamati po rubu torte, ukrasiti ga kokosom a tortu preliti glazurom.

Fil: Puding izmešati sa šećerom i 1,5 dl mleka. Ostatak mleka zakuvati, skloniti s štednjaka, umešati puding, zatim vratiti na štednjak i kuvati, neprestano mešajući oko 2 – 3 minuta. Puding ostaviti da se ohladi, češće mešajući da se na površini ne stvori korica. Belu čokoladu sitno naseckati, na pari omekšati i ostaviti da se ohladi. Maslac kremasto umutiti. Ohlađeni puding i čokoladu naizmenično dodavati maslacu, neprestano mešajući.

Glazura: Čokoladu sitno naseckati i zajedno s uljem na laganoj vatri ili na pari otopiti. Savet: Ako želite da fil bude lagan i prozračan, umutite i 2 dl slatke pavlake (za šlag) i umešajte na kraju u fil, žicom za sneg.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs