Jedostavna priprema, odličan ukus

Torta ledeni vetar se najlakše sprema: Velika i kremasta, kora meka kao pamuk! (RECEPT)

Desert idealan za svečane prilike, ali i za obične dane kada samo želite da se zasladite
Recepti
18:00h Autor:
Torta ledeni vetar se najlakše sprema: Velika i kremasta, kora meka kao pamuk! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Veliki post je na samom kraju, pa svi jedva čekamo da se za Vaskrs zasladimo!

Ako još uvek niste odabrali desert koji će se naći na Vaskršnjoj trpezi, mi vam preporučujemo tortu ledeni vetar.

Ispadne dosta velika, pa je idealna za ljude koji imaju dosta gostiju za praznik, a toliko je ukusna da će se garantovano brzo pojesti!

Sastojci za koru: 5 belanaca, 6 kašika šećera, 1 kašika sirćeta.

Fil: 10 žumanaca, 800 ml mleka, 5 kašika kristal šećera, 6 kašika gustina, 250 g margarina, 200 g čokolade, 100 g šećera u prahu, 250 ml slatke pavlake ili 2 kesice šlaga.

Priprema: Uključiti rernu na 120 stepeni da se zagreje. Za to vreme ulupati belanca sa šećerom da se dobije jaka i gusta pena, pa dodati sirće na kraju i opet mutiti. Sipati smesu u što veći pleh obložen pek papirom, sušiti sat vremena, pa još 30 minuta na 100 stepeni. Pečenu koru ohladiti i preseći na dva dela, tako da se dobiju dve kore.

Đavolski dobar kolač: Smućka se za čas, svaki zalogaj se pamti! (RECEPT)

Dok se kora peče skuvati fil. Razmutiti žumanca sa kristal šećerom i gustinom u malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri. Kada provri, zakuvati žumanca i mešati dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.

Na kraju staviti kesu ili foliju preko i ostavitida se hladi. Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu pa mu dodati pola pudinga, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti. Umutiti slatku pavlaku ili šlag, pa ako vam je masa za fil pregusta, dodati 2 - 3 kašike pavlake ili šlaga i opetu mutiti. Fil treba da je fin i kremast.

Na prvu koru naneti pola fila, šlag, pa drugu koru, opet fil i ako vam je ostalo šlaga, pa dekorisati po želji čokoladnom glazurom, lešnicima, mlevenim orasima...

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs