Jabuke u šlafroku su starinska, jednostavna poslastica. Specijalitet od pohovanih jabuka imaju ovaj neobičan naziv iz sledećeg razloga – šlafrok je nemačka reč za kućnu haljinu (na preklop), koju su nekada domaćice rado nosile…Tako se i jabuke "oblače" u gušću smesu za palačinke, pa se kolutovi jabuka prže u dubokoj masnoći. Služe se tople ili hladne, posute šećerom u prahu i cimetom.
Priprema: Od navedenih sastojaka napraviti testo, ali malo gušće nego za palačinke.
Jabuke oljuštiti, izdubiti sredinu i seći na kolutove debljine 0,5 do 1 cm. Mogu se poprskati sokom od limuna, da ne potamne.
Viljuškom umakati kolutove jabuka u testo i spuštati u vrelu masnoću, pa pržiti po par minuta sa obe strane. Testo treba da bude dovoljno gusto da ne spada sa jabuka. Vaditi jabuke na salvetu da se ocedi višak masnoće, pa posuti šećerom u prahu zamirisanom vanilom i po želji cimetom.
Brza kremasta torta male domaćice: Svaki put se traži parče više! (RECEPT)