Isprobajte

Sarajevska šampita: Kolač koji uspeva svima samo zbog ovog pravila!

Kolač koji će vaši gosti obožavati
Recepti
20:30h Autor:
Sarajevska šampita: Kolač koji uspeva svima samo zbog ovog pravila!
Foto: Printscreen/ Youtube/ Zlatne Ruke

Brz i jeftin kolač, prikladan za svaku priliku. Iako izgleda "grandiozno", uz malo truda može ga sa puno uspeha napraviti i onaj kome je to prvi kolač u životu!

Sastojci:

Za kore: 11 žumanaca; 11 kašika šećera; 11 kašika ulja; 11 kašika mleka; 11 kašika brašna; malo praška za pecivo; korica limuna

Za agdu: 22 kašika šećera; 11 kašika vode; kriška limuna.

Za šam: 11 belanaca; 11 kašika šećera;

Priprema:

Na početku izmeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuva! Zatim odvojiti belance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.

Izliti smesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa (više ili manje, zavisno od vaše rerne). U agdu dodati limun.

Zatim napraviti šam, i to ovako: mutiti belanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.

Umućenim belancima dodati agdu i dobro izmutiti mikserom. Belanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vreme dok se peče kore, a posebno ih dobro umutite kad dodamo agdu.

Preko kore izliti šam, poravnajte i vratite u rernu na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista velik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti oko 40 - 30 cm!). Ako želita manji kolač, smanjite količinu namirnica, što je vrlo lako napraviti budući da svega ide po 11.

Torta bez šećera i brašna: Ukusna poslastica za ljubitelje kestena! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs