Probajte

Po bakinom receptu: Najbolji domaći ajvar bez greške! (RECEPT)

Može da se kombinuje uz roštilj, a odličan je i kao namaz za doručak
Recepti
20:30h Autor:
Po bakinom receptu: Najbolji domaći ajvar bez greške! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Domaći ajvar je omiljena zimnica u svakom domu, pa će vas ovaj provereni recept sigurno obradovati. Postupak pripreme je jednostavan, a potrebno je da pažljivo pratite uputstva.

Od sastojaka potrebno vam je:

-10 kilograma crvene paprike

- 3 velika patlidžana

- 5 dcl ulj

- so po ukusu

- 1 veća kašika šećera

Meke kao duša: Najlepši recept za kiflice

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Priprema:

U pećnici ispecite papriku pa joj oljuštite koru i očistite je od semenki. Prohlađene paprike stavite u cedilo da se ocede pa nastavite sa radom za sat do dva.

U pećnici ispecite i patlidžane, oljuštite ih i ocedite. Oceđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mlevenje mesa pa dobijenu smesu premestite u veliki lonac i lagano počnite da kuvate.

Recept fatalne Šeherezade: Dijetalni puding sa jabukama (FOTO)

Smesu mešajte što više, a postupno tokom kuvanja dolivajte ulje, po 1 dcl svakih 20 minuta. Imajte na umu da ulje ne sme izbiti na površinu. Pri samom kraju, dvadesetak minuta pre kraja kuvanja dodajte so i šećer. Kako biste znali da je ajvar gotov, kutlačom pređite po dnu - ako kutlača za sobom ostavlja trag kojim možete videti dno lonca, Tegle pripremite dok se ajvar kuva. Zagrejte ih u pećnici na 50 stepeni, a ajvarom ih punite nakon što ste ga sklonili sa vatre.

Kada ih napunite, na vrh svake tegle dolijte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem. Držite ih na jednom mestu, prekrivene zatvaračem, folijom ili krpom. Nakon što tako odstoje jedan dan, odnesite ih na neko hladnije i mračnije mesto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs