Morate da je probate

Pesak torta, omiljena srpska poslastica: S razlogom se nosila na sva veselja! (RECEPT)

Omiljeni izbor srpskih domaćica bila je poznata pesak torta, što i ne treba da čudi - pravi se brzo, sastojci nisu skupi, a ukus je božanstven
Recepti
17:48h Autor:
Pesak torta, omiljena srpska poslastica: S razlogom se nosila na sva veselja! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

U vreme kada se na svaka tri meseca išlo negde na ispraćaj u vojsku, na svadbu ili rođendan, domaćice su kao sastavni deo poklona nosile i tortu.

Običaj se ponegde zadržao i danas, ali tada su veselja bila puno češća, pa su se žene odlučivale za brze, jednostavne i cenom pristupačne torte.

Omiljeni izbor bila je poznata pesak torta, što i ne treba da čudi - pravi se brzo, sastojci nisu skupi, a ukus je božanstven!

Sastojci: 2 l mleka, 10 kašika šećera, 7 pudinga od vanile, 500 g šećera u prahu, 500 g margarina, 300 g bananica ili žele bombona, 300 g keksa, 300 g čokolade za kuvanje, šlag za dekoraciju.

Sipana pita jabučara: Mekši kolač u životu niste probali! (RECEPT)

<\/div>

Priprema: Puding i šećer razmutite sa mlekom pa ostalo mleko stavite da provri, zakuvajte i mešajte dok se ne zgusne. Kad se zgusnulo, ostavite da se skroz ohladi.

Margarin umutite sa šećerom, pa dodajte u ohlađen puding. Smesu podelite na 3 dela pa u jedan staviti keks, u drugi bananice ili žele bombone i u treći otopljenu čokoladu.

U kalup ili tepsiju staviti foliju ili kesu pa sipati čokoladni deo, zatim deo sa bananicama i na kraju sa keksom. Deo sa keksom pažljivo stavljajte da ne bi napravio udubljenja u kremu sa bananicama.

Ostavite da se ohladi i stegne pa okrenite na tacnu. Pesak tortu dekorišite šlagom i dodajte ukrase po izboru - voće, mleveni keks, čokoladu...

Baklava bez kora sa jogurtom: Najprostiji recept!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs