Na našim prostorima pita je uvek savača, dok ostatak sveta pitu pravi na sasvim drugačiji način.
Čuveni "apple pie", odnosno engleska pita s jabukama svetski je poznat desert koji nije omiljen samo Britancima. Ovo je recept za trouglasto parče prepuno sočnih jabuka prošarano cimetom!
Sastojci: 250 grama brašna; 170 grama margarina; 1 vanilin šećer; 6 kašika vode; 1 kilogram jabuka; 1 limun; 4 kašike šećera; 3 kašike gustina; 100 grama suvog grožđa; pola kesice cimeta; 2 kašike marmelade od kajsija.
Način pripreme: U dubok sud stavimo brašno i margarin. Izgnječimo margarin viljuškom, dodamo vodu i rukom zamesimo testo. Podelimo testo na dva jednaka dela. Prvi deo stavimo u kalup i rukom pritisnemo da prekrijemo dno kalupa.
Izbockamo testo. Jabuke oljuštimo, isečemo na kocke i stavimo u dubok sud. Prelijemo limunovim sokom.
Dodamo suvo grožđe, šećer, vanilin šećer, cimet i gustin. Ovaj fil nanesemo na testo u kalupu.
Od preostalog testa razvučemo koru i stavimo na fil. Pečemo 30 minuta na170 stepeni.
Pitu premažemo marmeladom, isečemo na parčiće i po želji poprskamo šećerom u prahu. Prijatno!