Ukus koji se ne zaboravlja

Neodoljiva srpska torta: Kraljica Marija ju je lično spremala i delila za praznike! (RECEPT)

Kore od oraha i belanaca i dva krema po kraljičinom izboru čine ovu prelepu tortu
Recepti
19:48h Autor:
Neodoljiva srpska torta: Kraljica Marija ju je lično spremala i delila za praznike! (RECEPT)
Foto: Thinkstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • Za koru: 7 belanaca, 150 g maslaca, 1 kesica vanil šećera, 70 g brašna, 150 g mlevenih oraha, 150 g šećera
  • prvi fil: 7 žumanaca, 150 g prah šećera, 2 kesice vanilin šećera
  • drugi fil: 150 g šećera, 4 kašike mleka, 150 g mlevenih oraha, 50 g maslaca

Kraljica Marija je bila veoma omiljena srpska vladarka, zbog svoje neposrednosti u kontaktima sa običnim ljudima, ljudi su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora, gde je štetala u običnim "bata" patikama kakve su tada nosile mnoge naše žene. Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu, sama mesila tortu čiji recept vam predstavljamo i svake godine im delila na praznike. Kore od oraha i belanaca i dva krema po kraljičinom izboru čine ovu prelepu tortu.

Priprema: U jednom sudu umutiti čvrst sneg od belanaca. U drugom sudu omekšali maslac umutiti sa šećerom, pa postepeno dodavati brašno, orahe i vanilu, kad se dobije jednolična masa dodavati belanca kašiku po kašiku i lagano sjediniti. Peći u obavezno podmazanom i pobrašnjenom plehu, veličine 30x35cm, oko 20-25 minuta na oko 180 stepeni, proveriti čačkalicom.

U posebnoj činiji umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilom i preliti preko pečene kore, zatim vratiti u rernu da se suši na laganoj temperaturi oko 20 minuta na 100 stepeni, bocnuti čačkalicom i bitno je da na čačakalici ne ostaje žuti krem.

Na laganoj vatri rastopiti šećer i maslac sa mlekom i dodati mlevene orahe. Smesu preliti preko žutog fila i ostaviti da se ohladi, zatim posuti mlevenim orasima.

Zaboravljena poslastica naših starih: Supitu su svi obožavali! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs