Probajte i vi

Najukusnije posne mekike: Brzo i meko testo za doručak ili večeru! (RECEPT)

Počeo je Velikogospojinski post, pa vam donosimo ovaj recept koji će vas sigurno oduševiti
Recepti
20:38h Autor:
Najukusnije posne mekike: Brzo i meko testo za doručak ili večeru! (RECEPT)
Foto: Shutterstock
  • Srednje teško

Priprema: U, suvom, teflonskom tiganju propržiti susam, uz stalno mešanje. Susam pržiti dok ne dobije blagu braonkastu, boju. Paziti da vam ne pregori!

U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, ulje, proprženi susam, pšenične mekinje i suvi kvasac. Izmešati varjačom. Sipati postepeno toplu vodu i zamesiti testo. Testo mesiti 2-3 minuta, uz minimalno dodavanje brašna, dok ne postane elastično.

Umešeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu. Rukama ga izvući u valjkasti oblik, pa ga podeliti na 18 delova. Od svakog dela formirati jufkicu. Jufkice poređati na stolu, preko pek papira. Poređane jufkice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata, da testo naraste.

U dublju posudu sipati ulje 2 cm visine i staviti ga da se ugreje na srednjoj temperaturi. Uzimati po jednu jufkicu, nauljenim rukama je razvući u širinu i dužinu, ali tako da debljina razvučenog testa bude oko 2-3mm i stavljati je na ugrejano ulje, da se prži. Kada donja strana porumeni, preokrenuti testo da se zarumeni i druga strana.

Pržene mekike vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih sa džemom, puterom od kikirikija, posute prah šećerom ili, jednostavno, bez ikakvih dodataka. Veoma su ukusne i kada se ohlade.

Najukusniji dodatak posnoj trpezi: Šarena salata sa pirinčem i tunjevinom! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs