Ima li išta lepše od ukusnog domaćeg džema, naročito kada nam leto prođe, a zamene ga hladni zimski dani?
Na vreme sebi obezbedite zalihe ukusnog pekmeza, a mi vam donosimo prilično lak recept!
Sastojci: 2 kg malina, 1 kg šećera, 2 vanilin šećera ili štapić vanile, malo ekstrakta vanile, 1 kesica zgušnjivača za džem u razmeri 1:3.
Priprema: Šećer i maline i kuvati 90 minuta na laganoj vatri. Zatim štapnim mikserom ili gnječilicom za pire ispasirati maline. Dodati vanilin šećer i nakon 2 -3 minuta dodati zgušnjivač. Kuvati još 4 - 5 minuta.
Male tegle staviti u rernu na 60 stepni da se zagreju, pa u tople tegle sipati pekmez od malina. Zatvarati čistim, a najbolje novim zatvaračima, okrenuti naopako i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.