probajte

SPLITSKA TORTA: Severina obožava ovu tradicionalnu DALMATINSKU poslasticu koja je savršena za LETO

Severina koji je njen omiljeni dezert, a mi smo požurili da pronađemo recept...

Hrana & vino
Autor:
SPLITSKA TORTA: Severina obožava ovu tradicionalnu DALMATINSKU poslasticu koja je savršena za LETO
Splitska torta, Foto: Shutterstock

Kad poželite dezert koji podseća na leto, more i Dalmaciju, Splitska torta je idealan izbor.

Radi se o tradicionalnoj torti iz Dalmacije, koja se priprema od suvog voća i orašastih plodova, uglavnom od suvih smokava, grožđica, oraha ili badema s kremom od jaja, a najdraža je poslastica i slavnoj Severini koja je rodom iz Splita.

Sastojci:

Sastojci za koru:

  • 150 g oraha ili badema
  • 150 g suvih smokava
  • 150 g suvog grožđa
  • 50 g oštrog brašna
  • 100 g šećera
  • 9 belanaca

Sastojci za fil:

  • 9 žumanaca
  • 120 g šećera
  • 350 g putera
Orašasti plodovi, Orasi, Lečnici, Bademi, Pistaći, Brazilski orah
foto: Shutterstock

Priprema:

Orahe, smokve i suvo grožđe iseckajte na sitne komadiće i pomešajte s brašnom.

Istucite čvrsti sneg od belanaca i šećera. Izmešajte sa smesom od voća i ulijete u tepsiju. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

Ohlađeno pečeno testo iseceti po dužini na 3 jednake široke trake. Prvu i drugu koru namažite pripremljenim filom, složite jednu na drugu i prekrijte trećom.

Žumanca penasto umutite mikserom sa šećerom. Skuvajte film na pari, ohladite i u to umešajte penasto umućen puter.

Kore po želji možete poprskati rumom.

Svaku koru premažite filom, isto tako i tortu spolja, a bočne strane ukrasite mlevenim orasima ili bademima. Gore takođe možete staviti suvo voće i orašaste plodove.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs