Sezona jagoda uveliko je počela, i mladi i stari slade se omiljenim crvenim plodom, a mi vam otkrivamo još jedan način da uživate u ovom voću - domaći džem od jagode!
Ne kuva se, pa je omiljen zbog brze pripreme, a pošto ne sadrži šećer, konzervans i aditive, idealan je i za decu!
Željenu količinu jagoda operite, zatim im uklonite peteljke. Izmiksajte ih u blenderu pa izmerite koliko ste pirea dobili.
Na svaku šoljicu pirea od jagoda dodajte po pola šoljice vode, 2 kašike sveže isceđenog limunovog soka, pola do 1 kašičice ekstrakta stevije, zatim pola do 1 kašićice praha od psilijuma (navedene sastojke ćete naći u prodavnicama zdrave hrane).
Prah od psilijuma dodajte poslednji, dobro pomešajte pa smesu brzo sipajte u sterilne male tegle. Dobro zatvorite pa ostavite preko noći u frižideru pre konzumiranja.
Budući da se ovaj džem ne kuva, potrebno ga da ga čuvate u frizideru. Isto tako, preporučljivo je da pripremite manju količinu. Ako želite da ga duže čuvate, stavite ga u male plastične posude i stavite u zamrzivač pa odmrzavajte deo po deo, taman koliko vam u određenom trenutku treba.
Samo jedna šaka šumskih jagoda: Oporavlja kosti i mozak, leči bolesti creva!