Slatkiši od čokolade mnogima su omiljeni dezert, ali ovakva poslastica često je vrlo teška, zasićena i prepuna šećera i praznih kalorija.
Želite li da probate ekspresnu, laganu verziju popularne poslastice? Napravite dijetalni čokoladni kolač, čija kriška sadrži svega 200 kalorija.
Sastojci:
1. deo: 3/4 šolje brašna, 1 šolja smeđeg šećera, 2 pune kašike gorkog kakaa u prahu, 1 kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 3/4 kesice sode bikarbone.
2. deo: 1 jaje, pola šolje mleka, 2 kašike ulja, 1 kašičica ekstrakta vanile, pola šolje vode.
7 recepata za poslastice sa breskvama: Najukusnije letnje osveženje! (FOTO)
Priprema:
1. U činiju za mućenje stavite prvu grupu sastojaka (brašno, šećer, kakao, so, prašak za peciva i sodu bikarbonu). U posebnoj posudi izmešajte sastojke iz druge grupe, dodajte ih u prvu masu i sve dobro umutite dok ne dobijete ujednačenu i glatku smesu.
2. Zagrejte pola šolje vode i, kada provri, dodajte je u smesu i sve dobro izmešajte. Zagrejte rernu na 180 stepeni, smesu izlijte u kalup i pecite oko 30 do 40 minuta.
3. Isecite tortu na 24 kockice i poslužite kada se ohladi. Možete je posuti sa čokoladom ili šećerom u prahu ili mlevenim lešnicima, preliti sa malo rastopljene čokolade za kuvanje ili je poslužiti sa voćem ili sladoledom.