Ukus detinjstva

Domaće lizalice

Obradujte mališane domaćim slatkišem na štapiću
Recepti
20:50h Autor:
Domaće lizalice
Foto: Shutterstock
  • 60 minuta
  • Srednje teško
  • Za 24 osoba

Sastojci

  • 125 ml vode
  • 180 ml šerbeta (voda:šećer-1:2)
  • 400 g šećera
  • 2 kašičice ekstrakta po želji
  • jestivi ukrasi
  • jestiva boja
  • modle za lizalice (možete ih napraviti od alu-folije)
  • 24 štapića za lizalice

1. U šerpu srednje veličine sipajte vodu, šerbet i šećer. Zagrejte na srednjoj temperaturi i mešajte dok se šećer ne otopi i sjedini. Ostavite da proključa, prestanite da mešate, ali povremeno vlažnom četkom za premazivanje kolača prelazite preko stranica posude, kako se šećer ne bi kristalizovao. Ubacite termometar za slatkiše.

2. Nastavite da kuvate smesu bez mešanja, sve dok ne postignete temperaturu od 140 stepeni na termometru za slatkiše. Pazite da ne prekuvate, jer će se smesa previše zgusnuti. Sklonite sa vatre i ostavite da stoji nekoliko minuta, sve dok mehurići ne prestanu da izbijaju na površinu. Dodajte ekstrakt i boju pa dobro izmešajte.

3. Podmažite modlice, ubacite ukras po želji u svaku i pažljivo napunite modlicu (možete je napraviti i od aluminijumske folije) pripremljenom smesom. Ubacite štapić u svaku lizalicu i svaki štapić malo provrtite kako bi bio potpuno prekriven smesom.

4. Ostavite lizalice da odstoje oko 10 minuta na sobnoj temperaturi, pa povadite iz modlica. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi.

Domaće čokoladne bananice!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs