Obradujte ukućane

Bomba torta sa višnjama: Eksplozivan užitak za pamćenje! (RECEPT)

Neobičan oblik prati fantastičan ukus
Recepti
18:26h Autor:
Bomba torta sa višnjama: Eksplozivan užitak za pamćenje! (RECEPT)
Foto: Thinkstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • za svetli deo: 2 čaše kisele pavlake, 100 g šlaga u prahu, 2 dl kisele vode, 4 kašike prah šećera, 20 g želatina
  • za tamni deo: oko 200 g višanja iz kompota, 2 dl soka iz kompota, 20 g želatina
  • za podlogu: 2 dl soka iz kompota, 50 g margarina, oko 250 g mlevenog keksa
  • za glazuru: 1 čaša čokoladne glazure

Priprema:

1. Za podlogu stavite da provri sok sa šećerom i margarinom i na kraju dodajte keks. Sve dobro sjedinite. Sklonite sa vatre, ukoliko je potrebno dodajte još keksa ili soka.

2. Manji deo ostavite po strani, a ostatak smese rastanjite po dnu i sa strane ovalne činije u obliku polulopte (prethodno je obložite tankom providnom folijom).

3. Rastvorite svih 40 g želatina po uputstvu sa kesice i ostavite da nabubri. Za tamni deo u manju posudu stavite sok iz kompota i šećer da provri, dodajte višnje i pre nego što ponovo provri dodajte polovinu želatina, promešajte da se istopi pa sklonite sa vatre. Ostavite da se ohladi i želira.

4. Za beli deo umutite mikserom šlag sa kiselom vodom, dodajte prah šećer, a zatim kiselu pavlaku. Na kraju dodajte ostatak želatina, koji ste prethodno zagrejali (pazite da ne provri), sve dobro sjedinite i ostavite u frižider da se želira. U činiju sa keksom ulijte polovinu bele smese (poluželirane), preko nanesite tamni deo (sa višnjama), a preko njega ostatak bele smese.

5. Na površinu stavite odvojeni deo smese sa keksom koji ste što tanje razvaljali. Ostavite u frižider ili friz da se potpuno stegne (želira), najbolje preko noći. Potpuno stegnutu tortu (bombu) prevrnite na okruglu tacnu za služenje.

6. Pripremite glazuru po uputstvu i prelijte preko torte. Do služenja je držite u fižideru.

Najukusniji čokoladni čizkejk: Kolač bez pečenja, gotov za samo 20 minuta! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs