Ukus koji osvaja

Krompir pire sa belim lukom

Idealan prilog uz svako jelo
Recepti
14:38h Autor:
Krompir pire sa belim lukom
Foto: Thinkstock
  • 30 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 8 krompira srednje veličine
  • glavica belog luka (oljušteni čenovi)
  • kašika + jedna kašičica soli
  • 1,5 šolja mleka

1. Krompir oljuštite i isecite na četiri dela uzdužno, pa sve delove prepolovite. U dublju posudu stavite isečen krompir i beli luk, pa prelijte vodom, oko 8 čaša, tako da voda prekrije krompire za oko 2 cm. Dodajte i kašiku soli.

2. Kuvajte krompir dok ne počne da vri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte krompir dok ne omekša u vodi koja struji, oko 25 do 30 minuta.

3. Procedite krompir i beli luk pa ih vratite u posudu u kojoj su se kuvali. Zagrevajte ih na srednjoj temperaturi oko minut-dva, dok se ne prosuše, pa ih sklonite sa ringle.

4. U manjoj šerpici prokuvajte mleko i njime prelijte krompire. Dodajte puter i kašičicu soli. Gnječite krompir dok ne dobijete kremast pire. Pospite sa malo peršuna i služite toplo.

Kolač sa limunom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs