Crveno povrće za svaki obrok

Tri paradajz specijaliteta - hit letnji recepti

Sezona omiljenog povrća je u jeku, a uz malo mašte se može koristiti za daručak, ručak i večeru uz potpuno različite ukuse
Recepti
09:30h
Tri paradajz specijaliteta - hit letnji recepti
Foto: Thinkstock

Ako vam kažemo da paradajz sadrži 94, 5 % vode, razumljivo je zašto se ovo povrće smatra jednom od najvažnijih namirnica za hidrataciju. Zato, na pijacu ili u samoposluzi kupite paradajz i stavite ga na vaš dnevni meni.

1. Doručak uz paradajz sendvič

Napravite klasičan jutarnji sendvič i osvežite se već na početku dana. Sve što vam treba su sledeće namirnice:

  • 2 veća parčeta slanine
  • 2 do 3 velika jaja
  • so i sveže mleveni biber
  • 2 kašike majoneza
  • 2 kriške kiselog testa ili tostiranog hleba
  • 2 veče kriške paradajza
  • 2 lista zelene salate

Priprema:Ispržite slaninu u tiganju na srednjoj vatri, oko 6 minuta. U međuvremenu, umutite jaja, jednu kašičicu code i 1/4 kašičice soli i bibera u jednoj velikoj posudi. Dodajte jaja u tiganj na srednjoj vatri i kuvajte od dva do tri minuta. Na kraju vam preostaje da namažete majonez na hleb, a zatim stavite kajganu, paradajz i zelenu salate i uživajte u zalogajima.

2. Ručak sa tečnim paradajzom i avokadom

Iseckajte beli luk i iscedite sok od sveže limete. Nakon toga, ubacite sitne kriške lubenice, krastavca i paprike.

  • 1/2 malog crvenog luka
  • 3 kašike vinskog sirća
  • 6 šoljica lubenice
  • iseckana 2 velika paradajza
  • 1/2 seckanog krastavca
  • 1 iseckana crvena paprika
  • 1 čen belog luka
  • so i sveže biber
  • 1 avokado
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • korice hleba za polsuživanje

Priprema:Stavite crveni luk i vinsko sirće u činiju i ostavite 10 minuta. Dodajte lubenicu, paradajz, krastavac, crvenu papriku i beli luk. Ubacite u ovu mešavinu 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera. Za kraj stavite na vrh avokado i maslinovo ulje.

3. Večera u veselim bojama paradajz tarta

Stavite nekoliko tarta slične veličine, i izaberite nekoliko boja kako biste ih išarali. Kozje mleko daje ovoj večeri suptilan i primamljiv ukus.

  • otopiti 1 smrznuto lisnato testo
  • 1 šolja kozjeg mleka
  • 1 šolja rendanog parmezana
  • 2 paradajza isečena na listiće
  • so i sveže mleveni biber
  • 1/3 šolje bosiljka
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • morska so

Priprema:Zagrejte rernu na 400 stepeni i stavite listano testo. Zatim, pecivo polijte kozjim mlekom i usitnjenim parmezanom. Naređajte paradajz i 1/4 kašičice soli i bibera. Uokvirite ivice testa u obliku kvadrata. Pecite do 16 do 18 minuta, dok kolač ne postane naduven i zlatan. Na vrhove postavite listiće bosiljka i polijte maslinovim uljem, a morsku so stavite po želji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs