ZALJUBIĆETE SE KAD PROBATE OVAJ KOLAČ I SHVATIĆETE ZAŠTO JE TITU BIO OMILJENI: Savršeni meki biskvit sa kremastim filom

Ako je Titu, koji je bio veliki gurman ovo bio omiljeni slatkiš, onda možete da zamislite kakavog je ukusa

Recepti
ZALJUBIĆETE SE KAD PROBATE OVAJ KOLAČ I SHVATIĆETE ZAŠTO JE TITU BIO OMILJENI: Savršeni meki biskvit sa kremastim filom
Foto: Printscreen/ youtube/ bokinakuhinja

Kremasti kolač prema starinskom receptu. Bio je neizostavan deo trpeze u Jugoslaviji, takođe je bio jedan od omiljenih Titovih kolača, po kojem je i dobio ime.

SASTOJCI:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mlevenih oraha ili lešnika
  • 5 supenih kašika skuvane crne kafe - hladne
  • 5 kašika punih brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike ulja

Za prvi fil:

  • 400 ml mleka
  • 5 punih kašika brašna
  • 2 žumanca

Za drugi fil:

  • 200 g margarina
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g otopljene čokolade
  • 3 kašike oraha

PRIPREMA:

Biskvit: Odvojiti belance od žumanca, zatim umutiti belane u čvrst "sneg". U žumance dodati šećer, pa umutiti. U smesu sa žumancima dodavati ulje, ohlađenu kuvanu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe, te sve mutiti do sjedinjenja. Na kraju smesi dodati i belance.

Umućen biskvit peći na 180 stepeni oko 30 minuta.

Prvi fil: U mleko dodati žumance i brašno pa umutiti mikserom. Zatim staviti na ringlu da blago provri kako bi se napravio puding.

Drugi fil: Čokoladu rastopiti pa dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve zajedno umutiti.

Oba fila lepo sjediniti. Na koru naneti bogat fil, pa posuti mlevenim orasima i čokoladom.

Prijatno!

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs