5 RECEPATA ZA NAJBOLJE TORTE IKADA: Srpske domaćice ih najčešće prave za velike praznike, par minuta za ukus iz snova

Srpska kuhinja je poznata po bogatstvu ukusa i tradiciji, a među omiljenim poslasticama koje se često pojavljuju na stolu tokom velikih praznika su bez sumnje ukusne torte

Recepti
17:26h Autor:
5 RECEPATA ZA NAJBOLJE TORTE IKADA: Srpske domaćice ih najčešće prave za velike praznike, par minuta za ukus iz snova
Foto: Shutterstock

Domaćice širom Srbije usavršile su veštinu pravljenja savršenih poslastica koje oduševljavaju i najistančanije nepce. U nastavku, otkrivamo pet recepata za najbolje torte ikada, čije pripreme oduzimaju svega par minuta, ali pružaju nezaboravno iskustvo uživanja u savršenstvu ukusa.

Čokoladna eksplozija

Sastojci:

Za biskvit:

  • 200g tamne čokolade
  • 200g putera
  • 200g šećera
  • 4 jaja
  • 150g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Za čokoladni preliv:

  • 100g tamne čokolade
  • 50ml mleka
  • 50g putera

Za fil:

  • 400ml slatke pavlake
  • 100g tamne čokolade (narendane)
  • Za dekoraciju:
  • Tamna čokolada (rendana)
čokoladna Torta
foto: Printscreen Youtube / Leckere Minute

Uputstvo:

Priprema biskvita:

Rastopite tamnu čokoladu i puter na pari ili u mikrotalasnoj. Ostavite da se malo ohladi.

Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta.

Dodajte rastopljenu čokoladu i puter u smesu sa jajima i dobro sjedinite.

Dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, i prstohvat soli. Pažljivo promešajte da se formira homogena smesa.

Sipajte smesu u kalup za tortu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva kada se ubode u sredinu biskvita.

Priprema čokoladnog preliva:

Rastopite tamnu čokoladu, puter i mleko zajedno, mešajući dok se smesa ne sjedini. Ostavite da se malo prohladi.

Priprema fila:

Umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrst šlag.

Narendajte tamnu čokoladu i pažljivo je umešajte u šlag.

Složenje torte:

Kada se biskvit ohladi, prelijte ga čokoladnim prelivom.

Na preliv stavite pripremljeni fil od slatke pavlake i tamne čokolade.

Po vrhu torte rasporedite rendanu tamnu čokoladu za dekoraciju.

Hlađenje i posluživanje:

Stavite tortu u frižider da se dobro ohladi pre služenja.

Sečite i poslužite komade čokoladne eksplozije.

Orašasti Raj

Sastojci:

Za biskvit:

  • 200g prženih oraha (mlevenih)
  • 150g šećera
  • 4 jaja
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 100g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Za sirup:

  • 150ml vode
  • 100g šećera
  • 1 kašika vanilin šećera

Za fil:

  • 500ml slatke pavlake
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 100g mlevenih oraha (prženih)

Za dekoraciju:

Prženi orašasti plodovi (celi)

torta
foto: Shutterstock

Uputstvo:

Priprema biskvita:

Pržene orahe sameljite u prah. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane svetlo i penasto. Dodajte mlevene orahe, prosejano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Pažljivo sjedinite smesu.

Sipajte smesu u kalup za tortu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva kada se ubode u sredinu biskvita.

Priprema sirupa:

U šerpi prokuvajte vodu, dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte dok se šećer potpuno ne otopi. Sklonite sa vatre i ostavite sirup da se ohladi.

Priprema fila:

Umutite slatku pavlaku sa vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst šlag.

Dodajte mlevene orahe u šlag i nežno ih umešajte.

Složenje torte:

Kada se biskvit ohladi, izbušite ga viljuškom ili čačkalicom na nekoliko mesta.

Postepeno prelijte ohlađenim sirupom preko biskvita.

Ravnomerno nanesite fil od slatke pavlake i orašastih plodova.

Hlađenje i posluživanje:

Stavite tortu u frižider da se dobro ohladi pre služenja.

Pre posluživanja, ukrasite tortu prženim orašastim plodovima.

Ova torta pruža bogatstvo orašastih aroma i sočnosti, čineći je pravim rajem za ljubitelje orašastih plodova.

Kapri torta

Kora:

•150g urmi bez koštice

•30g kokosovih pahulja

•50g badema

•50g oraha

•kašika kokosovog ulja

1) U secka ubaciti sve sastojke i samleti tako da se dobije lepljiva smesa.

2) Smesu prebaciti u kalup prečnika 18cm i dobro pritisnuti

Beli fil:

•150g bele čokolade sa steviom

•360ml kokosovog mleka (najbolje masno iz konzerve)

•150g urmi bez koštice

•kašičica vanile

3) Zagrejati mleko u šerpici, dodati belu čokoladu sa steviom i mešati dok se ne istopi čokolada. Kad se čokolada istopi sipati u blender, dodati urme i vanilu pa sve dooobro izblendirati. Sipati smesu u kalup preko kore i ostaviti u frižider na makar 4 sata da se fil malo stegne.

Džem od maline:

•200g maline

•2 kašike vode

•2 kašike čia semena

•1 kašika gustina rastvorenog u malo vode

4) U šerpicu sipati maline, čia seme i malo vode i krčkati dok maline ne prsnu. Dodati gustin pomešan sa malo vode i mešati dok ne krene da se zgušnjava.

Sačekati da se džem ohladi pa ga sipati u kalup preko belog fila. Vratiti u frižider dok se ne stegne džem.

Glazura:

•100g bele čokolade sa steviom

•100g kokosovog mleka(opet najbolje je masno iz konzerve)

5) Istopiti belu čokoladu u posudi nad parom pa dodati kokosovo mleko i mešati dok se ne sjedini.

Sipati ohlađenu glazuru u kalup preko džema i vratiti u frižider najbolje preko noći da se sve dobro stegne.

Torta beli anđeo

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za rozen tortu
  • 1 l mleka
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 200 g bele čokolade
  • 12 kašika šećera
  • 100 g mleka u prahu
  • 250 g margarina
  • 125 g putera
  • 500 g šlaga
  • 4 čaše kisele pavlake
Bela Torta, Bela rozen torta, Rozen Torta, Torta sa palačinkama
foto: Shuterstock

Priprema:

Skuvati puding u zaslađenom mleku, dodati 100 g bele izlomljene čokolade i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti puding da se ohladi. Kada se puding ohladi sjediniti ga sa puterom, margarinom i mlekom u prahu. Preostalu čokoladu sitno iseckati i umešati u fil. Sve lepo sjediniti. Zatim za drugi fil umutiti šlag sa hladnom vodom i dodati kiselu pavlaku, sve dobro lagano sjediniti varjačom.

Filovati: Jednu koru premazati filom od pudinga, pa filom od šlaga, pa kora i sve tako dok ima materijala, poslednju koru premazati šlagom.

Torta nemačka krtica

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 125 g margarina
  • 3 kašike vanilin šećera
  • 50 g brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 100 g mlevenih badema
  • 110 g narendane čokolade
  • 600 g slatke pavlake
  • 3 kašike učvršćivača za šlag
  • 2 banane
  • ½ limuna
torta Nemačka krtica
foto: preentscreen/Youtube

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 °C. Pleh obložite papirom za pečenje. Istucite belanca sa malo šećera u čvrst sneg. Margarin penasto izmešajte sa malo šećera i vanilin šećerom. Malo-pomalo umešajte žumance. Umešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i mlevene bademe da dobijete glatku smesu. Umešajte tučeni sneg od belanaca i dodajte malo čokoladnih strugotina. Prebacite testo u kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

Nožem zasecite oko ruba biskvita kako biste oblikovali prsten od torte širine oko 2 cm. Kašikom izdubite središte biskvita oko 1 cm duboko. Kašičicom izmrvite kolač u posudu.

Umutite slatku pavlaku sa učvršćivačem, vanilin šećerom i ostatkom šećera. Umešajte ostatak čokoladnih strugotina. Banane oljuštite, prerežite po dužini napola i pokapajte limunovim sokom. Na izdubljeni biskvit rasporedite narezane banane i premažite ih slatkom pavlakom. Kašikom izmrvite komade torte na vrh. Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje jedan sat.

Zaključak: Ovih 5 neodoljivih recepata donose ukusnu raznolikost na vaš praznični sto. Uz malo truda i par minuta, ove torte će oduševiti vaše goste i postati omiljeni deo svakog slavlja. Isprobajte ih i doživite slatki raj domaće srpske kuhinje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs