1980. GODINE OVO SU BILA OMILJENA JELA, DA LI BISTE IH POROBALI DANAS? Nekad legendarni specijaliteti pali su u zaborav

Danas se svako jelo gleda kroz prizmu zdravlja: Da li je dovoljno zdravo? Da li su namirnice organske? A nekad se pazilo samo na ukus

Recepti
Autor:
1980. GODINE OVO SU BILA OMILJENA JELA, DA LI BISTE IH POROBALI DANAS? Nekad legendarni specijaliteti pali su u zaborav
Foto: Shutterstock

Osamdesetih godina naše majke i bake sremale su jela od ograničenog izbora namirnica, ali zato su nastajala najkreativnija jela kojih se rado sećamo. Danas, kada nam je skoro sve dostupno, često na proizvode gledamo kroz lupu, vagajući da li je to zdravo ili ne? Da li su namirnice organskog porekla? Da li u njima ima prikrivenih šećera i td...

Da li biste danas probali ili spremili neko od ovih zaboravljenih jela?

1. Pihtije

U pretis lonac se stave svinjske nogice, uši, repovi, butkice, šuplje juneće kosti i to se kuva ceo dan na smederevcu. A onda se kasnije začinjena supa razlije po tanjirima i kada se stegne, pihtije se služe kao predjelo na slavama.

Pihtije
foto: Shutterstock

2. Žumance sa šećerom

Ako je dete htelo da jede nešto slatko, majka je uzimala žumance i šećer i mutila smesu dok ne bi "pobledela od muke", a onda je to dete jelo u slast. Da li možete da zamislite sada da detetu date sveže jaje sa šećerom? Danas je to sasvim zaboravljen slatkiš.

Žumanca, Žumance, Jaja
foto: Shutterstock

3. Leba masti

Svi oni koji su odrastali osamdesetih godina prošlog veka sećaju se sreće i zadovoljstva nakon što bi, iz celodnevne igre napolju, došli kući na večeru i pojeli krišku hleba namazanom masti i posutom crvenom začinskom paprikom. On koji bi hteli da se zaslade, jeli bi krišku masti sa šećerom.

hleb i mast, Svinjska Mast
foto: Shutterstock

4. Boranija nasuvo

Krompir, luk, šargarepa i boranija stavimo u tepsiju, pa dodamo 3 kašike masti i malo vode i začina i gurnemo u rernu da se sve to skrčka. A gde je meso? Pa imaš boraniju, šta će ti meso?!

boranija
foto: Bakina kuhinja

5. Čorba od praziluka

Neki još uvek imaju traume od prekuvanih niti praziluka koje slobodno plutaju po tanjiru. To je čorbica koja krepi dušu, ali smo je mi danas zanemarili. Koliko je prošlo od vremena kada ste poslednji put pojeli pun tanjir čorbe od praziluka?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs