MANASTIRKA - NAJBOLJA POSNA TORTA ZA SVETOG NIKOLU: Najneobičniji desert svih vremena, ovako nešto nikad niste probali

Za Svetog Nikolu se spremite onako kako treba, po starinski, ukusno i posno

Recepti
Autor:
MANASTIRKA - NAJBOLJA POSNA TORTA ZA SVETOG NIKOLU: Najneobičniji desert svih vremena, ovako nešto nikad niste probali
Manastirka je najbolja posna torta za Svetog Nikolu, Foto: Printscreen/youtube

Sastojci:

Prvi fil:

  • 200 g pasulja
  • 5 srednjih jabuka ili dunja
  • kašika estrakta vanile
  • šolja i po šećera (ili po ukusu)
  • 3 šolje mlevenih oraha

Drugi fil:

  • 1 veća šolja kuvanog žita
  • 3-4 kašike prah šećera
  • 2-3 kasike soka od kompota koji ste sačuvali

Korica:

  • 2,5 šolje brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašika meda
  • 1,5 šolje šećera
  • 1,5 šolja vode
  • Za odozgo:
  • 1/2 šolje oraha

Pre spremanja kolača poželjno je pripremiti pasulj, žito i dunje. Pasulj skuvati u tri vode! Žito takođe skuvati! I dunje skuvati kao za kompot!

Priprema: Skuvan pasulj sameljite u blenderu. Skuvati dunje u vodi sa malo ekstrakta vanile. Kada se skuvaju, dunje procedite pa ih sameljite u blenderu. Vodu od kuvanja dunja sačuvajte. Izmešajte dunje i pasulj pa u šerpi, na ringli mešajte da se smesa dobro ukuva. Zatim u tu smesu dodajte mlevene orahe.

Sameljte i kuvano žito sa šećerom, pa mu dodajte malo kompota od kuvanja dunja.

Kada ste oba fila napravili, sada spremite i koricu od brašna, sode bikarbone, meda, malo šećera i vode. Sve izmešajte, podelite na dva dela pa pecite 2 korice na 200 stepeni Celzijusa.

Vrele kore premažite filom od žita. Preko prve korice i fila od žita dodajte fil od pasulja i dunja, pa druga korica na kojoj je fil od žita dodajte još jedan sloj fila od pasulja i dunja. Premažite tortu ostatkom fila i pospite je orasima.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs