TRIKOVI I SAVETI ZA BRŽE LJUŠTENJE PEČENIH PAPRIKA: Ajvar od cepkanih paprika koji se brže priprema i punijeg je ukusa

Još jedan veoma ukusan recept za domaći ajvar koji će vas oduševiti.

Recepti
Autor:
TRIKOVI I SAVETI ZA BRŽE LJUŠTENJE PEČENIH PAPRIKA: Ajvar od cepkanih paprika koji se brže priprema i punijeg je ukusa
Trikovi za brže ljuštenje pečenih paprika + recept za cepkani ajvar!, Foto: Profimedia

Postoji nekoliko trikova za lakše guljenje pečenih paprika za ajvar . Ukoliko želite da ogulite paprike koje pečete, stavite ih u kesu i zavežite. Ostavite da odstoji neko vreme , koža će se sama odvojiti.

Zamrznute pečene paprike bez problema se ogule, samo ih treba odmrznuti desetak minuta, staviti u kesu pod mlaz vrele vode na nekoliko sekundi i odmah oguliti.

Postoji još jedan trik, a to je da pečene paprike odmah po vađenju iz rerne prekrijete providnom plastičnom folijom, salvetom ili krpom, ili ih stavite u šerpu i poklopite poklopcem . Neka tako odstoje oko 15 minuta, ako imate veću količinu možete i do pola sata.

Pokrivanjem paprike stvara se para i višak tečnosti, što olakšava guljenje. Recept za ajvar od seckane paprike:

Sastojci :

  • 15 kg paprike
  • 2 kg paradajza
  • 1,5 dcl ulja
  • 1 dcl sirćeta
  • 2 glavice belog luka
  • 2-3 veze peršuna
  • so
  • malo šećera
Paprike
foto: Profimedia

Priprema :

Paprike ispecite dan ranije i ostavite da se ocede. Sutradan ih oljuštite i ručno iscepajte na trake, šire ili uže, po želji.

U veliki lonac stavite paprike i oljušten i seckani paradajz i kuvajte na jakoj vatri dok smesa ne postane gusta. Dodati sirće, ulje, so, šećer, seckani beli luk i peršun.

Mešajte pola sata i gotov ajvar sipajte u sterilisane tegle, poklopite poklopcima i ohladite, pa stavite na tamno i hladno mesto, prenosi Story.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs