NAJZDRAVIJA VEČERA NA SVETU SPREMA SE ZA 10 SEKUNDI: Porcija seljačke kaše zasiti odmah, a kilogrami samo nestaju

Ako ste na dijeti, obavezno ovu seljačku kašu spremajte sebi za večeru

Recepti
16:18h Autor:
NAJZDRAVIJA VEČERA NA SVETU SPREMA SE ZA 10 SEKUNDI: Porcija seljačke kaše zasiti odmah, a kilogrami samo nestaju
Kako se pravilno sprema kačamak?, Foto: Shutterstock

Palenta, pura ili kačamak odavno već se smatra seljačkim jelom. Izuzetno jeftina i jednostavna za pripremu, nepravedno je zaboravljena. Ali kada čujete koliko je zdrava, verujemo da ćete je spremati svaki dan za doručak ili večeru.

Činjenica da palenta ne sadrži gluten i da se može konzumirati u svako doba dana i da je mogu jesti svi bez obzira na starost - govori mnogo o ovom jelu.

Idealna večera ili doručak za osobe koje su na dijeti ili one koji imaju problema sa probavnim sistemom.

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je telu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čoveka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruzno brašno, Palenta, Kačamak
foto: Shutterstock

Kukuruz od kojeg se pravi palenta je žitarica koja organizam ispunjava energijom i to na dugotrajan vremenski period.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži palenta ima veoma mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

100 g palente sadrži oko 380 kalorija.

palenta
foto: Shutterstock

Kako se sprema:

U šerpu sipajte 3 šolje vode i kašičicu soli. Kada voda provri polako dodajite palentu, neprestano mešajući. U roku od 10 sekundi palenta će da se pretvori u kašu. U gotovu palentu možete dodati par kapi maslinovog ulja, ili mast ili maslac. Izmešajte sve pa u palentu po potrebi dodajte sir, slaninu ili jogurt.

Ukoliko ste na dijeti, preporuka je da je jedete samo sa jogurtom ili kefirom i to 2 sata pre spavanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs