PUNJENE TIKVICE U PARADAJZ SOSU: Ručak iz šerpe - tadicionalan i tako jednostavan da mu nema ravnog

Jedan divan tradicionalan obrok koji morate da naučite da spremite su tikvice u sosu od paradajza

Recepti
Autor:
PUNJENE TIKVICE U PARADAJZ SOSU: Ručak iz šerpe - tadicionalan i tako jednostavan da mu nema ravnog
Punjene tikvice, Foto: Printscreen/youtube

Punjene tikvice su tradicionalni ručak koji se sprema jednostavno, a ukus se ne zaboravlja.

Potrebno za 4 osobe:

  • 2 mlade tikvice
  • 750 g mešanog mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 varjača masti
  • 4 kašike pirinča
  • 2 prstohvata soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • pola veze lišća peršuna
  • 1 l kuvanog soka od paradajza

Priprema: U tiganju na masti ispržiti sitno seckan luk, dodati mleveno meso pa i njega propržiti. Začiniti pa dodati pirinač i njega malo propržiti zajedno s mesom. Staviti da se malo prohladi.

Tikvice preseći popreko na 2 ili 3 dela (u zavisnosti od veličine tikvice i dubine šerpe u kojoj se jelo sprema). Oljuštiti ih i očistiti od semenki. Ako se seče na 3 dela u srdnjem delu ostaviti oko 1 cm sredine da bude „dno“ punjene tikvice.

Puniti tikvice i slagati u dublju šerpu. Naliti malo vode i paradajz, dodati malo šećera i soli u taj sok da bi se začinio. Poklopiti i staviti na jaku vatru, kada provri sniziti temperaturu da se lagano krčka na šporetu oko 40 minuta. Ostaviti da se malo prohladi pa servirati sa hlebom.

Autor: Mama Buba

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs