obavezno pročitajte

OVU NAMIRNICU RUSI JEDU SVAKI DAN JER JE NENORMALNO ZDRAVA: Isprobajte ovih 6 jela koja će vam promeniti život

Jela od heljde zdrava su alternativa onima pripremljenima od pšenice. Zato, ako tražite ukusnu i zdravu alternativu žitaricama, ozbiljno razmislite o isprobavanju ovih nekoliko najboljih recepata s heljdom.

Recepti
Autor:
OVU NAMIRNICU RUSI JEDU SVAKI DAN JER JE NENORMALNO ZDRAVA: Isprobajte ovih 6 jela koja će vam promeniti život
Foto: Shutterstock

Heljda nije povezana sa pšenicom, a njena velika prednost je što ne sadrži gluten. Takođe, odličan je izvor biljnih proteina jer se sastoji od svih aminokiselina pa je tako odličan protein. Zbog svega toga heljda je odlična zamena za meso bez obzira da li ste na veganskoj ishrani ili ne.

Poput pšenice, može se koristiti za izradu testenine i palačinki, ali možete je jesti i u izvornom obliku kao prilog ili glavno jelo.

Jela od heljde

Osim što je prirodno bez glutena, bogata je vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima ali i ostalim antioksidansima. Neka istraživanja govore da može pomoći u regulaciji šećera u krvi što je čini odličnom namirnicom kojoj biste svakako trebali ustupiti mesto u špajzu.

Najbolji deo? Ova drevna žitarica je ukusna, a poseduje orašasti, zemljani ukus. Heljda zaslužuje vašu pažnju, a u nastavku vam donosimo nekoliko recepata s heljdom – jednostavna za pripremu svaki dan, a ukusna i neodoljiva, voleće ih i vaši najmlađi.

1. HELJDA S PEČURKAMA

heljda
foto: Shutterstock

Ukusno i hranjivo, ovo jelo u stilu rižota jednostavno je da se napravi, izdašno je i zdravo. Recept možete prilagoditi sebi i koristiti pečurke i začinsko bilje po izboru.

Budući da mnogi nutricionisti heljdu i pečurke smatraju superhranom, nemojte se ustručavati i pripremite je odmah! Prodinstajte luk, začine i pečurke po iznoru, dodajte skuvanu heljdu i sve sjedinite. Brz, jednostavan i hranljiv ručak gotov za manje od pola sata!

2. ZAPEČENA HELJDA S POVRĆEM

heljda
foto: Shutterstock

Pečena heljda s povrćem prepuna je ukusa! Skuvajte heljdu odvojeno, a povrće po izboru ispecite u rerni. Možete koristiti luk, papriku, paradajz, tikvice, patlidžan… Izbor je na vama.

Na kraju spojite heljdu i zapečeno povrće pa 15-ak minuta na 200 stepeni zapecite u rerni.

Prelijte kremastim jogurtom sa začinima poput peršuna ili vlašca. Ovo vegetarijansko jelo apsolutno će oduševiti sve vaše prijatelje i porodicu.

Ako niste vegetarijanac, ovo može biti izvrstan prilog uz vaše omiljeno jelo s mesom.

3. HELJDINA KAŠA

Kaša, Šljiva
foto: Shutterstock

Želite zasitan, hranljiv doručak koji će i vaša deca voleti? Probajte heljdinu kašu.

Kašu je jako jednostavno napraviti, a možete je prilagoditi sebi koristeći bilo koje voće, orašaste plodove, vrste mleka ili napitaka, semenkama ili zaslađivača koji vam se sviđaju.

Skuvajte heljdu u u blago posoljenoj vodi i procedite. Kod kuvanja pazite da se ne raskuva. Kuvajte je od 10 do 15 minuta, uz redovnu proveru.

Po želji je kombinujte s omiljenim napitkom, naseckajte voće, nabacajte orašaste plodove po svom ukusu i dodajte semenke. Ukusan i hranljiv doručak je gotov!

4. MEDITERANSKA SALATA OD HELJDE

heljda
foto: Shutterstock

Mediteranska salata od heljde je poput leta na tanjiru.

Sveže začinsko bilje, sirovo povrće, feta sir i dresing daju ukus ionako ukusnoj bazi od heljde. Ako želite zdravu alternativu salati od testenine, onda je ovo pravo jelo za vas.

Skuvajte heljdu, a kada se malo ohladi dodajte luk koji ste pretkodno iseckali, tako isto i krastavce, crne masline i na kraju - feta sir. Sve začinite dresingom od vode, bibera, limunovog soka, soli, origana i svežeg peršuna.

Salatu možete poneti i na posao – osvežiće vas u letnjim danima.

5. ZDRAVO VARIVO OD HELJDE

Uz meso koje se topi u ustima i izdašnu heljdu, ovo varivo će vam zagrejati želudac i raznežiti nepce. Poslužite uz omiljeni hleb ili salatu i uživajte u savršenoj utešnoj hrani.

A kako je napraviti? Stavite govedinu ili svinjetinu s kostima u veliki lonac s vodom i dodajte lovorov list. Posolite i kuvajte 40-ak minuta, zatim dodajte heljdu i krmpir na kocke. Kuvjte 15-ak minuta. Na tiganju prodinstajte luk i šargarepu i dodajte je varivu. Na kraju sve začinite ukusnim začinskim biljem. Naš odabir je sveži peršun.

6. PALAČINKE OD HELJDE KOJE SE TOPE U USTIMA

palačinke
foto: Shutterstock

Ne postoji ništa bolje od vrućih, mekanih palačinki za doručak. Ova verzija od heljde još je bolja jer ima sve dodatne prednosti koje heljda donosi na sto.

Pomešajte 300 ml mleka ili biljnog napitka po želji i limunov sok i ostavite da odstoji pet minuta. Kada se kombinacija mleka i limuna u kasnijim koracima pomeša sa sodom bikarbonom, napraviće palačinke vazdušastim.

U drugoj posudi umutite 120 grama brašna od heljde i 65 grama višenamenskog brašna s jednom kašičicom šećera, 3/4 kašičice sode bikarbone i pola kašičice soli.

U odstajalo mleko i limunov sok dodajte jedno veće jaje i jednu kašičicu ekstrakta vanile.

Zatim u mešavinu brašna dodajte dobijenu mešavinu mleka kojima na kraju treba dodati još četiri kašičice neslanog otopljenog putera. Mešajte viljuškom dok se ne razbiju sve grudice brašna, a zanemarite manje grudvice.

Pecite palačinke na tiganju, na umerenoj vatri. Uzmite 1/4 šoljice testa i rasporedite viljuškom po tiganju. Nakon dva minuta, kada ivice izgledaju suvo, a počinju i da se pojavljuju mehurići, okrenite i pecite još 1 do 2 minuta, dok blago ne porumene i ispeku se u sredini.

Poslužite ih tople! Očekujte bogat ukus i lepu tamnu boju. Prelijte ih omiljenim sirupima za palačinke, voćem i drugim dodacima po želji.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs