ovo morate da probate!

ZABORAVITE NA DOBOŠ, REFORMU U ESTERHAZI: Kretoš torta je KRALJICA svih torti sa ORASIMA

Nju kada jednom probate, pravićete je stalno!

Recepti
14:35h Autor:
ZABORAVITE NA DOBOŠ, REFORMU U ESTERHAZI: Kretoš torta je KRALJICA svih torti sa ORASIMA
Foto: Shutterstock

Ova torta bi zaista morala da se nađe mešu kraljicama svih torti koje se prave na našim prostorima. Savršena za rođendane, slave i sva druga veselja. Obožavaće je svi, a njen fil se pamti dok si živ.

Sastojci:

  • 14 jaja
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 4 štangle čokolade
  • 250 g kristal šećera
  • malo mleka
  • 150 g mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g seckanih oraha
  • 250 g putera
  • 33 kašike kristal šećera
Torta sa orasima
foto: Shutterstock

Uputstvo:

Penasto umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera.

Dodati 10 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i 2 štangle strugane čokolade pa na kraju umešati čvrst sneg od 10 belanaca i pažljivo izmešati.

Peći u podmazanom, brašnom posutom plehu veličine 30×40 cm i iseći po dužini na dva dela.

Svaki deo raseći po debljini tako da se dobiju 4 kore.

Za nadev 250 g šećera naliti sa malo mleka i skuvati, ali ne mnogo gusto, zatim dodati 150 g mlevenog keksa, 100 g seckanih oraha, 150 g mlevenih oraha i 2 štangle rastopljene čokolade, pa ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti 250 g maslaca sa 4 žumanca. Sve sastaviti i dobro izmešati da se masa izjednači.

Za sneg čvrsto ulupati 4 belanca sa 8 kašika šećera. Posebno istopiti 15 kašika šećera bez vode da požuti. Rastopljen šećer sipati u tankom mlazu u umućena belanca i mutiti dok se masa ne ohladi i sasvim ne zgusne.

Tri kore premazati nadevom, a preko gornje kore staviti sneg.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs