KAD PROBATE OVE DOMAĆE SLADOLEDE, NA KUPOVNE ĆETE SKROZ ZABORAVITI: Prave se kod kuće začas, obožavaju ih SVI SLADOKUSCI

Recepte za najbolje domaće sladolede morate probati, jer niko ne može da im odoli!

Recepti
10:12h Autor:
KAD PROBATE OVE DOMAĆE SLADOLEDE, NA KUPOVNE ĆETE SKROZ ZABORAVITI: Prave se kod kuće začas, obožavaju ih SVI SLADOKUSCI
Recept za najbolji domaći sladoled, Foto: Shutterstock

Jedna od najomiljenijih poslastica tokom vrelih letnjih dana je upravo sladoled, a veruje se da je receptura nastala još u drugom veku pre nove ere. U početku je bio samo desert vladara, dok Marko Polo nije doneo u Italiju osnovni recept sa Dalekog istoka. Iako je u početku ovaj slatkiš konzumirala samo svetska elita, od 1660. postaje dostupan svima, a fabričko pravljenje počelo je u Americi 1851. godine.

Mi vam donosimo najbolje domaće recepte za pet vrsta sladoleda, sigurni smo da ćete uživati u njihovim ukusima tokom celog leta!

Najbolji domaći sladoled od čokolade

Sastojci:

  • 1 litar gustog jogurta
  • 1 šolja šećera
  • 500 ml mleka
  • 300 g šlaga u prahu
  • 200 g čokolade
  • 2 kašike kakao praha
Sladoled
foto: Shutterstock

Priprema:

Šlag umutite sa mlekom da dobijete čvrst sneg, a jogurt pomešajte sa šećerom. Obe mase sjedinite u dubljoj posudi. Čokoladu izlomite pa rastopite na pari. Zajedno sa kakao prahom dodajte u smesu od jogurta i šlaga, pa sve lepo izmešajte. Pokrijte folijom i stavite u zamrzivač da se stegne, najmanje 3 sata. Kada izvadite iz zamrzivača, možete da servirate u činijama za sladoled ili kornetima i pospete mlevenim orašastim plodovima po želji.

Kremasti sladoled od banane

Potrebni sastojci:

  • Samo zrele banane

Priprema:

Banane isecite na kolutove i stavite u jednu posudu. Posudu držite u zamrzivaču dok se voće ne smrzne, potom ih izmutite u blenderu. Budući da će se banane lepiti, s vremena na vreme, moraćete ih promešati.

Dobijenu kremastu smesu stavite još neko vreme u zamrzivač. Kada se smesa dovoljno ohladi vaš sladoled je spreman. Ukoliko želite, u smesu možete dodati malo lešnika ili badema.

Sladoled
foto: Shutterstock

Osvežavajući sladoled od jagoda

Sastojci:

  • 150ml mleka,
  • kesica šlag krema od jagoda,
  • 2dl kiselog mleka,
  • čaša od 2dl šećera i ista čaša jagoda

Priprema:

Sipajte hladno mleko i šlag krem od jagoda u multipraktik i mutite oko tri minuta. U smesu dodajte kiselo mleko, šećer i jagode. Sve zajedno izmešajte, sipajte u posudu i stavite u zamrzivač. Kada se smesa zamrzne, domaći sladoled od jagoda je spreman za posluženje.

Sladoled od jagoda
foto: Shutterstock

Neodoljivi sladoled od vanile

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 1 vanilin šećer
  • 5 kašika šećera
  • 300 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica arome vanile
  • preliv po izbiru (topljena čokolada, karamela, sezonsko voće)

Priprema:

Razbiti 3 jaja, a zatim odvojiti žumanca od belanca. U činiju sa žumancima dodati 1 vanilin šećer, a zatim kuvati žumanca na pari. Nakon što ste ih skuvali, ostavite da se malo prohlade, a zatim stavite u frižider. Za to vreme umutite belanca sa 5 kašika šećera. Kad dobijete sneg penu sjedinite sa smesom od žumanaca. obro ih umutite. U drugu činiju umutiti 300 ml pavlake za kuvanje. Dodati malo arome od vanile. Sjediniti dobro obe smese, a zatim razliti u posudu koja je praktična za zamrzivač. Ostavite sladoled da se zamrzne, a zatim ga servirajte u kuglama sa prelivom po želji. Možete istopiti malo čokolade, napraviti karamel sos ili jednostavno naseckati malo sezonskog voća.

sladoled
foto: Shutterstock

Sladoled sa jogurtom

Sastojci:

  • litar jogurta
  • 3 čaše šećera
  • 2 čaše mleka
  • 1 kisela pavlaka
  • 200g šlaga

Priprema:

U posudu sipajte jogurt i šećer. U drugoj posudi umutite šlag sa mlekom i dodajte pavlaku. Te dve smese sastavite i promešajte. Ukoliko želite da napravite voćni sladoled u smesu možete dodati i voće po vašem izboru. Smesu stavite u zamrzivač da se zaledi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs