PAPAZJANA PREMA RECEPTU STEVE KARAPANDŽE: Zaboravljeno jelo vrhunskog ukusa i krajnje jednostavnih sastojaka

Osvežite svoj meni, prelistajte stare bakine recepte pa osvežite zaboravljena jela!

Recepti
Autor:
PAPAZJANA PREMA RECEPTU STEVE KARAPANDŽE: Zaboravljeno jelo vrhunskog ukusa i krajnje jednostavnih sastojaka
Kako se sprema papazjana?, Foto: Shutterstock

Naziv ovog jela potiče iz persijskog jezika i označava čorbasto jelo od mesa i različitih vrsta povrća. Papazjana je zapravo turskog porekla i poznata je u svom područjima nekadašnje turske imperije samo naravno sa različitim lokalnim varijacijama.

SASTOJCI:

  • 1 kg govedine;
  • 300 g šargarepe;
  • 100 g korena peršuna;
  • 150 g svežeg celera;
  • 500 g prokelja;
  • 100 g paštrnaka;
  • 300 g krompira;
  • 500 g manjih glavica crnog luka;
  • 50 g masti;
  • 1 dcl sirćeta ili vina;
  • voda;
  • 4 čena belog luka;
  • 2 lovorova lista;
  • so i biber u zrnu.

PRIPREMA:

Povrće očistimo i isečemo na tanke rezance. Prokelj i krompir očistimo i isečemo na deblje kolutove.

Šerpu (koju možemo da stavimo u rernu) sa debljim dnom premažemo mašću. Prvo stavljamo meso i posolimo ga. Zatim ređamo po slojevima povrće. Glavice crnog luka ostavimo cele.

Dodamo sve začine, zalijemo sirćetom ili belim vinom, pokrijemo pergament papirom/papirom za pečenje i kuvamo na tihoj vatri 2 do 3 sata u rerni. Jelo možemo poslužiti u šerpi u kojoj se pripremalo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs