GURABIJE NA STARINSKI NAČIN: Sirotinjski slatkiš koji što duže stoji - to je mekši i ukusniji

Donosimo vam recept za starinske gurabije koje su naše bake često pravile, a ukus je fenomenalan.

Recepti
Autor:
GURABIJE NA STARINSKI NAČIN: Sirotinjski slatkiš koji što duže stoji - to je mekši i ukusniji
Recept za starinske gurabije, Foto: Thinkstock

Gurabije su slatkiš koji su naše majke i bake nekada često spremale, a uprkos tome što ovaj kolač može danima da stoji, uvek bude razgrabljen i pojeden u rekordnom roku. Poseban ukus ima kada se služi uz čaj.

Sastojci:

  • 250 g masti
  • 250 g šećera
  • 3 jajeta
  • 500 g brašna
  • strugana kora limuna, po želji
  • malo mlevenih oraha

Priprema:

Penasto umutite mast sa šećerom, pa postepeno dodajte 2 cela jaja, a od trećeg samo žumance. Belance ostavite u frižideru za kasnije. Zatim smesi dodajte brašno. Testo ostavite da se stegne na hladnom pola sata, a nakon toga ga razvijte oklagijom na 5 mm. Vadite modlom keksiće, stavite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite belancem i pospite orasima. Pecite 20 minuta na 160 stepeni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs