bakalar

SOČNI BAKALAR U UMAKU: Jedna od najzdravijih riba - puna vitamina, a sprema se nikad lakše

Donosimo vam recept za bakalar sa umakom. Ovom ukusu teško je odoleti.

Recepti
10:18h Autor:
SOČNI BAKALAR U UMAKU: Jedna od najzdravijih riba - puna vitamina, a sprema se nikad lakše
Recept za bakalar sa umakom, Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bakalar je jedna od omiljenih riba Mediterana, bogat je izvor kompletnih proteina, mnogih makro i mikroelemenata.

Obezbeđuje dobre količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina, kao i vitamine B12, B6, B3, E i C. Bakalar je takođe bogat vitaminom A, obezbeđujući 90 odsto dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina. Ova riba u tragovima sadrži i minerale kao što su fosfor, kalijum i selen, piše Bašta Balkana.

Budući da je veoma zdrava, ne bi bilo zgoreg da što češće bude deo trpeze, a mi vam donosimo recept.

Sastojci:

  • 600 g fileta bakalara
  • oko 600 g krompira
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 dl belog vina
  • 1 mešavine začina
  • ⅓ kašike soli
  • 2-3 grančice ruzmarina
  • 1 glavica belog luka

Priprema:

Odmrznute filete bakalara iseći na manje komade širine oko 5 cm. Očistiti krompir, a zatim ga oprati i iseći na kolutove. U teglicu sa poklopcem sipati ulje, vino, začine, so, pa sve dobro promućkati.

Na dno vatrostalne posude staviti grančice ruzmarina, glavicu belog luka prerezanu na pola, pa preko toga poređati krompir, a zatim filete bakalara. Sve preliti pripremljenom emulzijom od ulja, poklopiti i staviti da se peče na 220 stepeni, oko sat vremena. Pred kraj pečenja poklopiti posudu.

Umak:

Za umak, u prikladnu posudu izlijte sokove od pečenja, dodajte očišćeni pečeni beli luk, pa sve ispasirajte.

Pečene filete bakalara poslužite uz krumpir, umak od luka i krišku limuna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs