RUČAK ZA DANAS: Monaško varivo iz rerne - posno ili mrsno, odlučite sami

Monaško varivo iz manastira Rukumija ima svoju posnu i mrsnu varijantu, a na vama je da odlučite kako ćete da ga spremite

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Monaško varivo iz rerne - posno ili mrsno, odlučite sami
Monaško varivo, posna i mrsna varijanta, Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

Smesa za ćufte:

  • 500 - 700 grama mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • 2 jaja
  • 3 kašike prezle
  • So, suvi začin, biber, peršun, beli luk, začinska crvena paprika.

Osnova monaškog variva:

Priprema: Prvo pravite ćufte (ako ne postite) od mesa, crnog luka, belog luka, jaja, začina i prezle.

Pravite osnovu za varivo tako što ćete da izdinstate crni luk, šargarepu i crvenu papriku. Paradajz isecite na sitno, a zatim iseckajte i kupus na rebarca. Dodajte isecakn paradajz i kupus, a onda i paradajz sos i ostavite da se sve krčka 10 minuta. Dodajte i začine.

U vatrostalnu činiju stavite oprano sočivo, zatim proprženo povrće i sve lepo nalijte vodom da smesa ogrezne. Stavite u rernu da se kuva na 200 stepeni Celzijusa.

Ispržite ćufte i ostavite ih sa strane. Varivo izvadite iz rerne nakon sat vremena, a onda ga zapržite. Ako hoćete mrsnu varijantu ovog obroka, u varivo dodajte ćufte i vratite u rernu da se sve lepo skrčka oko 10ak minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs