NEODOLJIVA

SOČNA PITA SA PEČURKAMA I PRAZILUKOM PO PROVERENO DOBROM RECEPTU ISKUSNIH DOMAĆICA: Omiljeni je deo trpeze posnih slava

Pita sa pečurkama i prazilukom je idealna za bilo koji obrok

Recepti
12:40h Autor:
SOČNA PITA SA PEČURKAMA I PRAZILUKOM PO PROVERENO DOBROM RECEPTU ISKUSNIH DOMAĆICA: Omiljeni je deo trpeze posnih slava
Kako se pravi najukusnija pita sa pečurkama?, Foto: Printscreen Youtube / Hrana i Vino

Pita sa pečurkama i prazilukom je jedan od omiljenih slaniša na slavskim trpezama. Osim toga, vrlo je hranljiva, a gotova je za svega 60 minuta. Ima fenomenalan ukus, te vrlo teško možete da se zaustavite kada počnete da je jedete. Mislimo da ovo dovoljno razloga da je obavzeno probate, ukoliko niste do sada - donosimo vam provereno dobar recept za nju!

Potrebni sastojci:

  • 800 g kora za pitu
  • 400 g seckanih, mariniranih šampinjona
  • 800 g praziluka
  • 250 ml gazirane vode
  • 1 kašika mešavine začina
  • 1 prašak za pecivo
  • ulje
  • so i mleveni crni biber
Pita sa pečurkama i prazilukom
foto: Printscreen Youtube / Hrana i Vino

Kako se pravi?

Praziluk isečemo na tanke polukrugove i ispržimo ga na zagrejanom ulju u tiganju na šporetu. Posolimo, pobiberimo i začinimo mešavinama začina. U tiganj sa isprženim prazilukom dodamo šampinjone. Kada se i šampinjoni isprže, tiganj sa filom sklonimo sa šporeta.

U dublji sud stavimo 250 ml ulja, gaziranu vodu i prašak za pecivo, promešamo. Jednu trećinu kora, svaku poprskanu mešavinom ulja, gazirane vode i praška za pecivo, jednu preko druge, poređamo u pravougaonu tepsiju. Na kore nanesemo polovinu fila i prekrijemo drugom trećinom kora, poprskanih mešavinom ulja i vode.

Zatim u tepsiju nanesemo drugu polovinu fila i poređamo preostale poprskane kore. Pitu isečemo na kocke i još jednom poprskamo preostalom mešavinom ulja, vode i praška za pecivo. Tepsiju stavimo u rernu i pečemo 30 minuta na 220 stepeni. Možete je dekoristai po želji.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs