obavezno ga probajte

NA PETROVDAN SE OBAVEZNO PRAVI OVAJ PREUKSUNI KOLAČ: Za njega se koristi posebna vrsta jabuka (RECEPT)

Morate ga napraviti, preukusan je!

Recepti
08:28h Autor:
NA PETROVDAN SE OBAVEZNO PRAVI OVAJ PREUKSUNI KOLAČ: Za njega se koristi posebna vrsta jabuka (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja, jedan od njih je i priprema posebnog kolača.

Kolač koji se pravi za Petrovdan pravi se od posebne vrste jabuka - petrovača za koje se ranije verovalo da se do Petrovdana ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve.

A i na ovaj praznik se u nekim krajevima Srbije jabuke nose na poklon prvim susedima, a neki ih nose i u crkvu na osvećenje. U nekim krajevima deca sa zapaljenim lilama idu od kuće do kuće i domaćini im dele darove.

Jabuke, Pranje jabuka
foto: Shutterstock

Za ovaj kolač od jabuke potrebno vam je:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 1,5 kg jabuka petrovača
  • cimet
  • šećer
  • griz
  • ulje
kolač sa jabukama
foto: Shutterstock

Priprema:

Očistite jabuke i izrendajte. Uzimajte po 3 kore. Svaka kora treba da se poprska sa malo ulja i po njoj posuti malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe. Na treću koru stavite rendane jabuke i malo ih poprskajte sa uljem, pospite malo cimeta, jednu kašiku griza i 2 pune kašike šećera. Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.

Ne morate da uvijate, ako vam je lakše možete i da jufke uvijate. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 200-220 stepeni. Ako volite posle možete da ih zalijete šerbetom ili samo da pospete šećerom u prahu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs