Daleko ispred svog vremena

Velika tragedija mlade Šapčanke: Srpkinja sa najmisterioznijom sudbinom! (FOTO)

Živela je povučeno, zatvorena u kući sa visokim zidovima iz koje je retko izlazila
Lifestyle
20:36h Autor:
Velika tragedija mlade Šapčanke: Srpkinja sa najmisterioznijom sudbinom! (FOTO)
Foto: Wikipedia

"Svi mi umiremo samo jednom, a veliki ljudi po dva puta. Jednom kada ih nestane sa zemlje, drugi put kad propadne njihova zadužbina", zapisao je Ivo Andrić. Da se zadužbinarka, Stana Milanović iz Šapca koja je sa 24 godine sav svoj imetak zaveštala školovanju ženske omladine ne zaboravi, pobrinuo se kolektiv Ekonomske škole koji u zgradi ove dobrotvorke radi punih 70 godina.

Andrićeva inspiracija i ljubav: Milica Babić, žena koje nema (FOTO, VIDEO)

Mlada žena velikog srca, Stana Milanović, tajanstvena je ličnost za šabačke istoričare. Osim testamenta iz juna 1891. godine, kojim sav imetak ostavlja svom rodu, drugih pisanih tragova nema, a ovo je njena jedina slika koju je po sećanju uradio akademski slikar Hakija Kulenović. Ona danas krasi obnovljeni hol njene zadužbine, Ekonomske škole u Šapcu.

"Za nju se zna da je bila žena i kćerka trgovaca i da je umrla mlada u 24 godine od tuberkuloze. Nadživela je brata koji joj je uz miraz ostavio sav svoj veliki imetak. Pošto nije imala dece, ostavila je svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu sa željom da se osnuje Velika ženska škola u Šapcu", kaže Danijela Damnjanović Berić, profesor u Ekonomskoj školi u Šapcu. Stana Milanović je, kažu, živela povučeno, zatvorena u kući sa visokim zidovima iz koje je retko izlazila. Ostalo je zabeleženo da se vrlo lepo izražavala iako je bila nepismena, a po razmišljanjima i delima daleko ispred svog vremena. Prema podacima iz napisa u lokalnoj štampi, celo imanje koje je Stana zaveštala kao zadužbinu procenjeno je na 100.000 dinara.

Po želji, škola je postojala najpre u njenoj kući u Masarikovoj ulici da bi internat i za žensku i za mušku omladinu u kojem se danas nalazi srednja ekonomska škola bio izgrađen četiri decenije posle njene smrti. Da se oduže dobrotvorki čiji život ima plamenitu i vaspitnu poruku, u holu ove škole osim slike i testamenta postavljen je i medaljon sa njenim likom - rad učenika umetničke škole.

Najvoljenija srpska carica Milica: Vladarka izuzetne mudrosti i dobrote!

<\/div>

"Naš kolektiv ima želju i nameru da Ekonomska škola ponese ime Stane Milanović, kako bismo na taj način propagirali dobrotvorni rad, pomoć obrazovanju i kulturi u ovom gradu", kaže Velimir Kuzmanović, direktor Ekonomske škole u Šapcu. Osim slikom na ulazu koja simbolizuje da je u ovoj školi Stana Milanović i domaćin i gost, novi naraštaj nastavnika i đaka odužio joj se romantičnom priredbom povodom 150 godina od njenog rođenja, a humanitarka, Ružica Popović, uredila je spomen obeležje plemenitoj ženi, koja joj je u svemu, kako kaže veliki uzor.

Mudra kneginja Persida Karađorđević: Srpkinja kojoj su se i Turci divili! (FOTO)

Integralni tekst Staninog testamenta

"Znajući da svaki, ko se rodi, mora umreti, i želeći da moje imanje posle moje smrti upotrebi se na dobrotvorne celji, što je i želja mog jedinog brata Stanka Ostojića biv. trg. bila, od koga sam to imanje i nasledila, ja hoću da učinim poslednju naredbu o upotrebi toga imanja moga, pa prizvavši potrebne svedoke i pisca testamenta, ovde izjavljujem i zapisujem da je moja poslednja volja, da posle moje smrti imanje ovako upotrebi se kao što ću ovde zapisati.

Ja imam kuću i plac u Šapcu do Stane Ostojićke, Sime Trojanovića i ulice, magacin u Šapcu kraj Save i zemlju u Belotiću, koju je moj brat kupio kao imanje braće Gligorića, i dve hiljade dukata, koje je moj brat mome mužu dao u radnju, kao i četiri stotine dukata, koje je moj brat dao mome mužu za miraz. Sve to imanje, osim ranije prodatih zemalja Josifoviću, hoću da do svoje smrti uživa moj muž Mijat, a čim ja i moj muž umremo, hoću da to imanje upotrebi se na zidanje jedne Više ženske škole u Šapcu, koja će imati natpis: Zadužbina Stanka Ostojića iz Šapca i njegove sestre Stane, supruge Mijata Milanovića, trgovca iz Šapca".

Najfatalnija Srpkinja: Dva puta se udavala za svoje rođake, zavodila sinovljeve drugove!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs