Vredi probati

Ovo je najopasnija vrsta šećera: Izbacite ga iz ishrane, za 8 dana ćete se preporoditi!

Šećer je generalno loš po zdravlje i stručnjaci nas na to neprestano upozoravaju. Međutim, jedna vrsta šećera posebno loše utiče na nas
Fitnes & Nutricija
20:36h Autor:
Ovo je najopasnija vrsta šećera: Izbacite ga iz ishrane, za 8 dana ćete se preporoditi!
Foto: Profimedia

O visoko fruktoznom kukuruznom sirupu se ne govori mnogo, a možda bi trebalo s obzirom na to da se nalazi u mnogim namirnicama. Stručnjaci tvrde da kada bismo ovaj sastojak izbacili iz ishrane, metabolizam bi postao brži već za osam dana!

Ovaj sirup se koristi kao zamena za šećer u mnogim napicima, sokovima, pecivima, gotovim jelima i drugoj obrađenoj hrani. On sporije dospeva u naša creva i krvotok u odnosu na običan šećer, a stručnjaci kažu da nikako nije dobar ni za liniju, ni za zdravlje.

Prilikom sprovođenja istraživanja, 40-oro dece je iz ishrane u potpunosti izbacilo šećer.

Za nešto više od nedelju dana, rezultati su pokazali da mališani imaju niži nivo holesterola, niži krvni pritisak i da se smanjila masnoća jetre.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup, kažu stručnjaci, nalazi se u oko 75 odsto gotove hrane i napitaka jer je jeftiniji i slađi od šećera. Telo nije u stanju da svari ovaj sirup, već ga pretvara u masti, pa je jasno da se kilogrami i masti gube kada se ovaj sastojak izbaci iz ishrane.

Stari recept za dobru krvnu sliku: Dva sastojka za oporavak celog tela!

Profesor Žan-Mark Švarc i njegove kolege sa Univerziteta u Kaliforniji kažu da izbacivanje fruktoze iz ishrane može da pomogne u borbi protiv gojaznosti, bolesti izazvanih masnom jetrom i dijabetesa.

U poređenju sa glukozom, koja se oko 20 odsto zadržava u jetri, a 80 odsto se razlaže u ostatku tela, 90 odsto fruktoze se zadržava u jetri. Fruktoza se takođe 18,9 puta brže pretvara u masti u odnosu na glukozu. Profesor Švarc dodaje da su brojne studije pokazale da ishrana bogata prostim šećerima povećava masnoću jetre i rizik od raznih bolesti.

"Izbacivanjem šećera iz ishrane kod gojazne dece, posle samo devet dana je bila manja masnoća jetre, a metabolizam je bio brži", kaže on.

Švarc kaže da bi ova promena u ishrani ubrzala metabolizam, a iznenadni napadi gladi koje fruktoza izaziva bi nestale.

Velika opasnost vreba: Ova podmukla bolest pogađa sve koji rade u kancelariji!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs